25 октомври е Денят на републиката на Казахстан. На този

...
25 октомври е Денят на републиката на Казахстан. На този
Коментари Харесай

Казахстан чества националния си празник с прием в София

25 октомври е Денят на републиката на Казахстан. На този ден през 1990 година е призната декларация за държавният суверенитет на страната. „ Това е първата стъпка на страната и на пътя ѝ към самостоятелност “, сподели по време на формалния банкет в София посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин.

Дипломатът напомни, че през актуалната година в Казахстан се организираха събития от международен мащаб. През септември страната беше хазаин на VII конгрес на международните водачи на обичайните религии. В него взеха присъединяване над 100 делегации от над 50 страни, в това число и Папа Франциск. Положителен отзив даде и VI среща на върха на Конфедерацията за взаимоотношение в Азия, която се организира предходната седмица в Астана.

През 2022 година означаваме и 30 години от основаването на дипломатически връзки сред България и Казахстан. „ Изградихме същински другарски дипломатически връзки. България е благонадежден външноикономически и политически сътрудник на Казахстан, Централна и Източна Европа. Активно си взаимодействаме многостранно “, добави посланикът.

Темиртай Избастин акцентира, че няма нищо по-важно от мира, стабилността и увереността в бъдещето. „ Затова дано да си пожелаем разцвет, непоклатимост и мир “, заключи посланикът.

„ Днес сме се събрали да честваме националния празник на Казахстан и това е превъзходен мотив да напомня, че с Казахастан имаме прелестни връзки, които датират от 30 години. Отношенията сред двете страни се развиват в атмосфера на другарство и партньорство. Убедени сме, че двустранните връзки имат голям капацитет. Уважаеми Ваше превъзходителство, за мен би било голяма наслада, в случай че посрещаме от ден на ден казахстанци в България и изпращаме от ден на ден българи в Казахстан. Защото в туризма, когато опознаваме нашите култури и се любуваме на вкусната храна, ние в действителност откриваме нашето другарство “, сподели Илин Димитров, министър на туризма.

„ Негово превъзходителство посланикът на Казахастан фактически е човек, който доста обича България и цени нашата история. Много пъти сме си говорили за това, че прабългарите и казахите са горе долу едно “, сподели Кубрат Пулев, който подари на посланика плакет с надпис: „ Приемете най-искрените ни поздравления по случай националния празник на Казахстан от вашия приятелски народ – българите и правилните ви другари Кубрат и Тервел Пулеви “.




Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР