25 гр. ще е малката ракия за българското председателство на

...
25 гр. ще е малката ракия за българското председателство на
Коментари Харесай

Малката ракия става 25 грама заради ЕС

25 гр. ще е дребната ракия за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това се схваща от оповестената социална поръчка за кетъринг на членовете на делегациите по време на огромното събитие, на което страната ни ще е хазаин в първата половина на 2018-та година, написа Канал 3.

С новия стандарт за количеството високоалкохолен аперитив, България се доближава до страните от Западна Европа и се отхвърля от стандарта “Балкантурист”, съгласно който дребната ракия е 50 гр. 1,4 млн. лева с Данък добавена стойност - толкоз ще коства на бюджета обезпечаването на кетъринг за председателството на Европейски Съюз от България. В тази сума влиза – по две кафе паузи дневно за участниците във форумите в НДК, обеди на блок маси и работни обеди, коктейл по откриването, който ще се организира в Народния спектакъл “Иван Вазов” и публични вечери за ръководителите на делегациите, които ще се организират в зала “Джон Атанасов” в София Тех Парк.

В сумата влиза доставката и обработката на храната и напитките, при съблюдаване на всички хигиенични условия, сервизното обслужване – сервитьори, посуда, маси, столове, покривки и друго, както и цветна украса.

Поръчката за кетъринг е с две обособени позиции. От Техническата спецификация се схваща, че по обособена позиция №1 “Кафе-паузи, обеди на блок-маси и работни обеди в НДК” се възнамерява изхранването на общо 23 790 души.

Това включва – по две кафе-паузи и един обяд на блок-маса дневно – за сред 40 и 1000 души, както и работни обеди – за сред 14 и 70 души. Доставчикът би трябвало да обезпечи кафе еспресо, както и шварц кафе, безкофеиново кафе, чай, бутилирана минерална вода, домашно приготвени сладки, мъфини и соленки, сметана, захар – кафява и бяла, два типа 100% натурални сокове. За обедите на блок-маси би трябвало да има пет типа салати, най-малко два типа чорба, едната от които да е без месо, пет типа ястия (пилешко, риба, свинско, телешко), едно от които да е без месо, най-малко два типа паста, една от които да е без месо, най-малко три типа гарнитури. Хлябът също би трябвало да е три типа прясно изпечен – бял, черен и пълнозърнест.

За работните обеди е планувано и вино – като 1/3 би трябвало да е бяло и 2/3 алено, в бутилки от 185 гр., както и минерална вода в стъклени бутилки. 902 917 лева без Данък добавена стойност е допустимата оптималната цена по тази обособена позиция. По обособена позиция №2 “Официален коктейл и публични вечери за ръководителите на делегации” бюджетът е доста по-скромен, само че и количеството храна и питиета е доста по-малко - 263 500 лева без Данък добавена стойност. Срещу тази сума ще би трябвало да се обезпечи коктейл по случай откриването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, който ще е за към 720 участника и ще се организира в Народния спектакъл “Иван Вазов”. За него е планувано бяло и алено вино, както и шампанско.

Осем типа студени хапки – със сирена, филе от месо, риба, скариди и зеленчуци, шест типа топли хапки, както и шест типа десерти. За формалните вечери за ръководителите на делегации на страните-членки на Европейски Съюз, които ще се организират в София Тех Парк, е планувано четиристепенно меню. Във всяка публична вечеря се чака да взимат присъединяване сред 130 и 350 души, а прогнозният брой на участниците в формалните вечери за целия шестмесечен интервал на председателството се чака да бъде 2630 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР