25-годишният британец Матю Ферлонг от малък мечтаел да стане полицай

...
25-годишният британец Матю Ферлонг от малък мечтаел да стане полицай
Коментари Харесай

Докъде се докараха: Отказаха работа на бял британец, защото не е гей, чернокож или инвалид

25-годишният британец Матю Ферлонг от дребен мечтаел да стане служител на реда като своя татко. Но откакто минал образование и подал заявление в полицията на графство Чешир, където работел в миналото и татко му Лайъм Ферлонг, му отказали.

Официалната причина за това била, че за него не е открита подобаваща работа, само че изяснявайки действителния аргумент, Матю бил учуден. Оказало се, че не го взели, тъй като не бил негър, неработоспособен или гей.

Матю се показал чудесно по време на образованието и минал всички изпити без проблем. Затова и не би могъл и да си намерения, че ще има проблем с намирането си на работа поради това, че е бял или пък има обичайната полова ориентировка.

Освен всичко друго, Матю имал и научна степен в региона на физиката на обикновените частици, която получил по време на обучениетос и в Университета в Ланкастър.

Възмутен от отхвърли, Матю подал в съда иск против дискриминация и предходната седмица спечелил делото. Медиите на острова разясняват, че това е първият подобен извоюван случай.

Самият Матю отхвърля да дава мнения в пресата, само че татко му разкрива, че не би могъл да се меси на сина си, защото случилото се било много персонално.



"Шефът на полицията е последовател на разнообразието и следи да бъдат наемани представители на всички етноси и малцинства, само че въпреки всичко това би трябвало да ес полед закона, а в тази ситуация със сина ми той не е бил спазен ", твърди бащата.

В комплицирания проблем съдът е сметнал, че Матю фактически е бил дискриминиран, защото измежду претендентите за работа преднамерено не са били определени хора с обичайната полова ориентировка или пък такива с бял цвят на кожата за сметка на други.

Всичко тръгнало от изявление на Сара Торнтън, ръководител на Националния съвет на полицейските началници, която декларирала, че в случай че няма промени, в силите на реда ще остават от ден на ден мъже с бял цвят на кожата. Тя нарекла това нарушение на човешките права.

Именно и поради тези нейни изказвания от 2015 година полицията в Чешир почнала да притегля повече чернокожи, азиатци и дами. По-късно в обществените мрежи била пусната и реклама за представителите на половите малцинства.

Матю Ферлонг подал заявление за работа в полицията през септември 2017 година дружно с още 675 претенденти. След прекосяването на комплицирани проби, останали единствено 182 участника, измежду които и Ферлонг.

Всички те били поканени на събеседване и за Ферлонг то минало чудесно, до степен, че към този момент считал себе си за признат.

Но шест дни по-късно му пристигнало известие, че кандидатурата му е отхвърлена.
По-късно той изяснил, че всички чернокожи измежду тези 182 претенденти били признати на работа, а на 34-те бели мъже, които не били нито черножи, нито гейове, нито инвалиди им било отказано.

В момента Матю Ферлонг работи като аналитик в енергийна компания, а по решение на съда би трябвало да получи и обезщетение за морална отплата. Междувременно от полицията в Чешир са декларирали, че ще премислят подбора си на фрагменти.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР