25 евро плащат от днес туристите, за да посетят историческата

...
25 евро плащат от днес туристите, за да посетят историческата
Коментари Харесай

25 евро входна такса от днес за туристите в „Св. София“ в Истанбул

25 евро заплащат от през днешния ден туристите, с цел да посетят историческата забележителност на Истанбул " Света София ", която преди няколко години бе превърната от музей в настояща джамия, припомнят турските медии, представени в Българска телеграфна агенция. На входа на храма е устроено гише, през което чужденците, идващи за туризъм, ще би трябвало да минат, заплащайки таксата. Вярващите мюсюлмани ще влизат от друго място.

По този метод опашките, образуващи се на влизане в храма, ще бъдат избегнати, а туристите ще могат да посещават джамията, без да нарушават богослуженията, показва турската частна телевизия НТВ. С приложение с QR код посетителите ще могат да получат информация за " Света София " на 23 езика със слушалки на мобилните им телефони, без да пречат на поклонниците, отбелязва още телевизионният канал.

В края на октомври министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой сподели, че визитата в храма „ Света София “ ще стане платено за задгранични туристи от януари 2024 година, а за турските жители визитите за поклонение ще бъдат безвъзмездни.

Преди това входът за храма също бе заплатен. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе заречен, че когато статутът на обекта се промени от музей в джамия, входът ще бъде безвъзмезден за всички. 

" Света София ", построена като християнски храм през шести век, е превърната в джамия след завладяването на Константинопол от османските турци през 1453 година През 1934 година " Света София " престава да е настоящ мюсюлмански храм и е оповестена за музей. През 2020 година обаче статутът й на джамия бе върнат с декрет на президента Ердоган.
 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР