25 деца от украински семейства се записаха за арт терапия

...
25 деца от украински семейства се записаха за арт терапия
Коментари Харесай

Артерапия помага на украински деца да забравят ужаса на войната

25 деца от украински фамилии се записаха за арт терапия в Бургас. Първото занятие се състоя през днешния ден в Морското казино със съдействието на общината. Инициативата е на художничката Юлия Красовска, която е емигрирала със фамилията си от Украйна преди пет години.

" Всички са уплашени, претърпяват огромен потрес. Децата в този момент усетиха войната-най-страшното на света. И никой не знае какво ще стане с тяхната душeвност, когато пораснат. Добре е по най-бързия метод да създадем каквото можем, с цел да се върнат към естествения живот. Всички желаят да се върнат в родната Украйна, в своя дом. Искам да им покажа, че в България е умерено.Следващият път ще рисуваме Бургас и морето ", сподели тя пред БНР.

40-годишната Лена се включва  с двете си деца Маша и Максим споделя: " Когато всичко това стартира, те доста се затвориха, преживяваха, не желаеха на никое място да вървят. Ние сме от град Буча, в този момент там има боеве, само че ние тръгнахме рано. Беше с напрежение, аз работя в американска компания, споделиха ни, че поради обстановката в цялата Източна част на Украйна, е по-добре да заминем. Почти никой не ги послуша, само че аз го направих. Дойдохме в Бургас, тъй като наши другари преди година и половина бяха тук. Оставаме към този момент. Дъщеря ми вижда всичко в обществените мрежи- доста деца останаха там. Около нашите къщи има танкове. Хората се опитваха да заминат с колите си, когато още нямаше евакуационни коридори, и просто телата им лежат, разстреляни на пътя, тъй като не разрешаваха да ги приберат. Преди два дни във видео видяхме, че в двора на църквата се появи братска могила.  Хората описват, че са потърпевши от окупационни съветски бойци. Преживяваме всичко, само че тук сме в сигурност. "

Лена промяна, че най-хубавото за децата към този момент са игрите и рисуването, които да ги отвличат от мислите им, само че посредством приятелите и  през обществените мрежи наблюдават всичко, което се случва в Украйна, където са сърцата ми.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР