24chasa.bgОт август насам и особено в последните месеци цените се

...
24chasa.bgОт август насам и особено в последните месеци цените се
Коментари Харесай

Токът пак рекордно скъп, заводи спират работа

24chasa.bg

От август насам и изключително в последните месеци цените се били взривили - до равнища от 250-275 лева за мегаватчас, което е растеж от 350%

Вече четвърти ден “Чугунолеене ” в Първомай е със спряно произвеждане поради високата цена на тока на свободния пазар, а в предприятията “Енергоремонт ” в Гълъбово и “Металик ” в Стара Загора потреблението на електричество е лимитирано. Това оповестиха през вчерашния ден от стразагорския холдинг “Металик ”, в чиято конструкция са трите компании. От холдинга недоумяват какво е наложило в петък, 30 ноември, борсовата цена на електричеството да е била 84,11 лв. за мегаватчас, а в понеделник, 3 декември - 207,21 лв., като в пиковите часове сред 9 и 20 часа тя е достигала даже 256,86 лв., съобщи  24 часа .

Обявената за вторник базова цена от 170,89 лева също бе избрана от холдинга като извънредно висока и рестриктивните мерки в работата останаха. “Най-напред взехме решение, че още веднъж има неточност в изчислението на цената “ден напред ”, както се случи на 11 октомври. Тогава борсата излезе с оферта за идващия ден от 595,98 лева за мегаватчас, само че по-късно призна за неточност, сесията беше анулирана, а цената - преизчислена. Този път обаче се оказа, че числата са правилни ”, разяснява шефът на “Чугунолеене ” в Първомай инж. Живко Станилов.

От различен старозагорски холдинг - “Загора ”, също се оплакаха, че към този момент са спрели производствата в част от 14-те сдружения на холдинга, в който работят към 2100 души. Във вторник Асоциацията на индустриалния капитал в България написа намерено писмо до премиера Бойко Борисов и до преседателя на КЕВР Иван Иванов. В него се напомня, че прогнозната цена на тока на свободния пазар на КЕВР за тази година е 70 лева за мвтч, а на Българската самостоятелна енергийна борса - 72-75 лева, и на база на тях бизнесът си правел проектите. От август насам и изключително в последните месеци цените се били взривили - до равнища от 250-275 лева за мегаватчас, което е растеж от 350%. От асоциацията считат, че това е неуместно.

От Българската самостоятелна енергийна борса в известие до медиите обявиха, че не въздействат на цените, а те са се повишили поради по-голямото търсене на електрическа енергия. От КЕВР обявиха, че ще разясняват по-късно.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР