2400 бойци от 101-а въздушнодесантна дивизия “Крещящите орли” ще бъдат

...
2400 бойци от 101-а въздушнодесантна дивизия “Крещящите орли” ще бъдат
Коментари Харесай

Легендарните американски Крещящи орли идват да бранят източния фланг на НАТО

2400 бойци от 101-а въздушнодесантна дивизия “Крещящите орли” ще бъдат ситуирани в България, Румъния, Унгария и Словакия, с цел да пазят източния фланг на НАТО.

Това оповестиха от задачата на Съединени американски щати към Алианса в петък, написа „ 24 часа “.
Американските бойци ще вземат участие в усилването на батальонните бойни групи в страните, които са най-близо до Русия. Войната, стартирана от съветския президент Владимир Путин против Украйна, накара съдружниците в НАТО да стартират интензивно основаване на многонационални бойни групи в Източна Европа като възпираща мощ против възможна съветска експанзия.

101-а въздушнодесантна дивизия е една от именитите бойни елементи на американската войска. Тя носи името “Крещящи орли” и не е била дислоцирана в Европа от 80 години.

Парашутистите на 101-а дивизия са първите, почнали десанта в Нормандия на 6 юни 1944 година, когато съдружниците откриват западния фронт против нацистка Германия. През нощта преди десанта парашутистите са пуснати в тила на немските сили при плажа Юта със задача да обезвредят бреговата артилерия и да подсигурят предмостията на десанта.

“Крещящите орли” вземат участие до самия завършек на войната, като те са съществена бойна част на съдружниците в интервенция “Маркет гардън” за прекосяването на Рейн, удържането на немската атака в Ардените и освобождението на затворените в нацистките концлагери.

101-а дивизия е разформирована след края на Втората международна война през 1949 година, само че единствено година по-късно е образувана още веднъж поради Корейската война. От 1958 година е част от стратегическия корпус за бързо развръщане на американската войска и взе участие във всички войни, водени от Съединени американски щати - Виетнам, освобождението на Косово, войната в Залива, Афганистан и Ирак.

В момента 101-а дивизия се състои от 3 бригадни бойни групи, има и лична авиационна част. Командир ѝ е ген. Гари Волески.

Засега Съединени американски щати не са оповестили с какво въоръжение идват в Европа бойците от 101-а дивизия. Не е ясно и дали американските бойци, които бъдат ситуирани в България, ще са част от многонационалната батальонна бойна група, която се образува сега с италианско командване, или ще са независими.

В момента в България към този момент има една бронирана рота от Съединени американски щати с машини “Страйкър”, която ще е част от батальонната бойна група. Основната част от бойците, над 750, обаче са от армията на Италия и те сега се дислоцират в България.

Страната ни желае доста скоро батальонната бойна група да прерасне в многонационална бригада, което значи съставът ѝ да се усили от сегашните 1000 на 5000 бойци.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР