240 млн. души в 17 държави от ЕС с по-ниски

...
240 млн. души в 17 държави от ЕС с по-ниски
Коментари Харесай

Мръсен въздух в Европа може да разболее милиони

240 млн. души в 17 страни от Европейски Съюз с по-ниски приходи от междинните може да умрат прибързано или да се разболеят поради замърсен въздух, сочи ново проучване на Европейското екологично бюро.

Според данните на неправителствената организация България заема челното място в отрицателната ранглиста по вероятни случаи на преждевременна гибел поради замърсяването. Проучването твърди, че водим Румъния с съвсем двоен резултат.

Европейски Съюз има две наставления за качеството на въздуха. Едната влиза в действие през 2004-а, а другата - през 2008 година Оттогава те не са осъвременявани. Европейска комисия предложи да се преразгледат през 2022 година като част от проекта за нулево замърсяване в границите на Зелената договорка. Срокът за осъществяване, заложен от блока, е 2050 година В края на предходната година стана ясно, че Европейски Съюз обмисля забавяния в осъществяването с най-малко 10 година

От Европейското екологично бюро настояват, че отлагането ще ускори неравенството сред Източна и Западна Европа, а източноевропейските народи ще бъдат натравяни от високи равнища на нездравословни субстанции още цяло десетилетие.

Директивите управляват оценката на качеството на въздуха - основана е мрежа за мониторинг с повече от 4000 станции в целия Европейски Съюз. Целта е продан на надеждна информация на цялата територия на блока. Когато стойностите са над допустимите, страните членки би трябвало да изготвят проект, с цел да ги върнат в норма допустимо най-бързо.

Определени са стандарти за 12 замърсителя: серен диоксид, азотен диоксид/азотни оксиди, прахови частици (PM10, PM2.5), озон, бензен, олово, въглероден оксид, арсен, кадмий, никел и бензопирен.

PM10 са с диаметър 10 микрометра или по-малко, до момента в който PM2.5 са 2,5 микрометра или по-малко - те се разказват като фини прахови частици.

PM10 са рискови, тъй като са толкоз дребни, че проникват безпроблемно в белите дробове.

А поради дребния си размер PM2.5 могат да се придвижват в кръвта ни. Европейски Съюз се концентрира върху поддържането на PM10 в норма.

Когато стандартите са влизали в действие, те са се водили по равнищата, предложени от СЗО. Тя обаче, за разлика от двете наставления на Европейски Съюз, постоянно стяга стандарта. СЗО да вземем за пример следи показателя на PM2.5. Разликата сред допустимите стойности на Европейски Съюз и СЗО към този момент се разминава двойно.

Например в Европейски Съюз за фини прахови частици (PM2.5) и азотен диоксид пределно възможни средногодишни стойности са 25 и 40 микрограма на куб. метър. Насоките на СЗО от 2021 година дефинират надлежно 5 и 10 µg - доста противоречие с граничните стойности в съюза.

Според данните на Изпълнителната организация по околната среда - държавния орган, който мери качеството на въздуха, замърсяване над допустимите правила няма от 2 февруари.

Според най-голямата в света платформа за следене в действително време на качеството на въздуха IQAir главен замърсител са фините прахови частици (PM2.5). В началото на седмицата на уеб страницата стойностите на замърсяването в София и Пловдив бяха 7 и 9 µg на куб. метър. Това е надлежно 1,4 и 1,8 пъти по-високо от рекомендациите на СЗО. Най-мръсен се оказа въздухът в Благоевград и във Варна. Нивата на фини прахови частици там доближиха надлежно 30,3 и 12,6 µg. Благоевград е безспорен антирекордьор със замърсяване 6,1 пъти над нормата на СЗО и даже надвишавайки допустимите в Европейски Съюз стойности.

Столицата ни се нареждаше на 79-о място в международната ранглиста по най-мръсен въздух, изпреварвайки мегаполиси като Сеул, Лондон, Ню Йорк и Москва.

Според Европейската организация по околна среда в четвъртък обаче в България допустимите стойности са превишени единствено на едно място - в региона на автомагистрала “Тракия ” до Пловдив.

Натрупването на огромни количества фини прахови частици усилва риска от сърдечни болести, астма и ниско тегло при раждане. За да се оправи със замърсяването, през ноември 2023 година Съветът на Европейски Съюз утвърди препоръчаните от Европейска комисия по-ниски възможни стойности, само че не ги приведе напълно в сходство с насоките на СЗО и избра опцията за закъснение най-малко до 2040 година Съветът на Европейски Съюз, Екологичен потенциал и Европейска комисия са в тристранни полемики за преразглеждането на AAQD.

Пренебрегването на мръсния въздух крие опасности - загуба на живот, неприятно здраве и задълбочаване на неравенствата измежду популацията, настояват от Европейското екологично бюро. Тяхното проучване демонстрира, че 10-годишно закъснение може да докара до над 327 600 преждевременни смъртни случая в Европейски Съюз.

Отлагането на стандарта на СЗО ще задълбочи и неравенството сред Източна и Западна Европа. Парадоксът е, че страните - членки, чийто Брутният вътрешен продукт е по-нисък от междинния за Европейски Съюз, евентуално сами ще одобрят препоръчаното от съвета закъснение, защото им е мъчно да ползват нужните екосъобразни ограничения в стопанските системи си. Докато в центъра на френската столица Париж коли, по-стари от 2006 година с дизелови мотори, са неразрешени още от 2019 година, в София едвам в края на 2023 година за първи път влязоха минимални ограничавания.

Европейските учени са безапелационни, че отлагането на незабавни дейности против замърсяването на въздуха значи закъснение на изгоди за здравето.

Въздухът в България се усъвършенства, стойностите са по-добри, в сравнение с в Полша, в доста градове в Северна Италия, в страните от Западните Балкани и други места. Това сподели министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, помолен за коментар на данните.

Статистиката на застрашените хора зависи от общото здравно положение и междинната възраст на популацията и евентуално по тази причина индикаторите в България са по-високи, в сравнение с в други страни. Но подобряването на параметрите не трябва да ни успокоява - без значение че сега влизаме в европейските правила, те ще стават по-строги в бъдеще, сподели Юлиян Попов.

21 общини ще си поделят 610 млн. лева, с парите би трябвало да обезпечат по-чист въздух за хората, живеещи там. Средствата идват по стратегия “Околна среда ”.

484,177 млн. са за Русе, Пазарджик, Асеновград, Шумен, Хасково, Пловдив, Бургас, Плевен, Ловеч, Димитровград, Несебър, Враца, Смолян, Горна Оряховица, Велико Търново, Видин, Монтана и Кърджали. Други 126,7 млн. отиват при София, Перник и Благоевград. Оценката на подадените планове ще завърши до 21 април и тогава ще е ясно коя община какъв брой пари взема.

Със средствата ще се подкрепя промяната на печките на дърва и въглища с екологични други възможности - климатици или термопомпи, уреди на пелети или различен тип дървесна биомаса, свързване към топлопреносната мрежа. Енергийно небогати семейства, които желаят да си инсталират термопомпа въздух - въздух и имат къща, която им е главно жилище, могат да сложат и фотоволтаик за лично ползване с оптимално позволена мощ 4 квт.

През първата половина на тази година се чака да бъдат пуснати и 105 млн. за зелена инфраструктура в градска среда, която да улавя фини прахови частици и да пречиства въздуха по натурален път.

Целта на всички вложения е да се обезпечат здравословна и по-качествена среда за живот и излизане от наказателната процедура против България, показват от екоминистерството. Страната ни съумява да понижи замърсяването, само че все пак Еврокомисията продължава с наказателните процедури против България и други страни за мръсния въздух и повторната приложимост на отпадъците. И в случай че няма резултати, идната стъпка е Брюксел да съди България.

Като първи стъпки към по-чист въздух в огромните градове се поставят спомагателни станции за измервания.

В София те са пет - “Надежда ”, “Дружба ”, “Младост ”, “Хиподрума ” и “Павлово ”, като за останалите квартали има и мобилна. Столицата е и първия град у нас с нискоемисионни зони - от 1 декември най-замърсяващите коли без без екокатегория, Евро 1 и Евро 2 нямат право да влизат в центъра през зимата. В Пловдив се следи от две - в региона на някогашната бирена фабрика “Каменица ” и в квартал “Тракия ”. Данни от тях се качват в действително време на уеб страницата на общината и дават информация за замърсяването с фини прахови частици, серен и азотен диоксид, озон, олово, тежки метали и други. “Това е част от локалната стратегия за качеството на атмосферния въздух. От идната година ще има спомагателни дейности ”, оповестиха от общината.

Контролът във Варна се прави на база измерванията. Има два непрекъснати пункта за мониторинг - “СОУ Ангел Кънчев ” и “Чайка ”, които мерят фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид, олово, бензен, озон и метеопараметри. Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, прави инспекции по сигнали с мобилна станция. Освен това качеството на въздуха може да се следи във образна карта в действително време.

Две станции наблюдават запрашеността на въздуха в действително време и във Велико Търново. Данните може да се видят на адрес в интернет https://air.veliko-tarnovo.bg.

Станциите мерят по едно и също време концентрациите на два типа фини прахови частици. Това е от значително значение за оценка на неподходящото влияние на замърсяването. След категорично искане на общината бе сложена и трета станция в кв. “Чолаковци ”, с цел да се управлява огромно дружество за дървесни плоскости.

В Бургас положението на въздуха се регистрира в действително време посредством три мобилни станции. Те са ситуирани на разнообразни места из града и дават данни за непорочност на атмосферата. Станциите нормално са ситуирани в невралгични точки, където се допуска, че е допустимо замърсяване. Данните се изпращат и на общината, която ги качва на електронно табло и се виждат от минувачите край кметството. Могат да се видят и от телефон или компютър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР