240 лв за куб.м. е цената на дървата за огрев

...
240 лв за куб.м. е цената на дървата за огрев
Коментари Харесай

Доц. Медиха Хамза : При 240 лв. за куб.м. дърва за огрев, как ще се отопляват хората?

" 240 лева за куб.м. е цената на дървата за огрев към актуалният миг. Как и от къде ще намерят средства и опция да се отопляват хората, на които те са им единствената опция? "

Така разяснява енергийната рецесия и рискът доста хора да прекарат идващата зима на студено доцент доктор инж. Медиха Хамза. Според нея, това не е окончателната цена на дървата за огрев, те могат да доближат даже 300 лева./куб.м до септември, октомври месец, когато доста хора, изключително по селата и дребните обитаеми места се отопляват основно или само с дърва и нямат друга опция, да не съумеят да си закупят или въобще да не се снабдят с такива.

Тя изрази терзанието си и по различен проблем, обвързван с дървата за огрев по селата, а точно, че доста от хората са си заплатили дърва още напролет, само че към момента няма доставени. Оправданието, по думите ѝ било, че нямат наличност.

" Смятам, че това е обвързано с цената на дървата за огрев, защото тя е повишена в пъти от пролетта насам и най-вероятно доставят първо тези, които си заплащат по актуалните цени, а платените преди месеци, не са приоритет ", разяснява още доцент Хамза. 

За информация предходната година дървата костваха сред 50 - 70 лв/куб.м. във Варна, нарязани и нацепени от типовете меше, бук и габър. Цената им през тази година е увеличена близо четири пъти.

В градски условия доста хора употребяват за отпление пелети, които обаче, също са на рекордни цени тази година, добави още тя. Цената им все още е 950 лв/тон, а единствено преди няколко дни беше 890 лева Миналата година желащите да се снабдят с пелети, трябваше да заплатят по 650 лв/тон. 

" Промяната донесе само и единствено инфлация, която е невиждана в България, защото в Европа тя е в пъти по ниска ", бе безапелационна доцент Хамза.

По материала работи Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР