240 000 ваксини срещу коронавирус пристигат у нас през този

...
240 000 ваксини срещу коронавирус пристигат у нас през този
Коментари Харесай

240 000 ваксини срещу COVID-19 пристигат у нас през февруари

240 000 ваксини против ковид идват у нас през този месец. А през март се чакат още половин милион дози. Това изясни в ефира на шефът на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов. Той чака напълно скоро да стартира имунизацията на хронично заболели и хора над 65 години.

" Вече следим регулярност в доставките и разпределението. Независимо от това много постоянно се трансформира информацията във връзка с количества и съответна дата, която Европейска комисия и съответните производители дават на държавите-членки, само че виждаме към този момент, че всяка седмица има доставки и навлизаме в един нов стадий ", сподели Кирилов.

По първични прогнози от производителите за месец март се чакат над 500 000 дози. По думите му, ще има много по-голяма опция за имунизиране на по-голям брой хора и процесът по имунизация ще бъде интензивен. 

" Ще бъде оказано оптимално подпомагане за обезпечаване на имунизациите, с цел да не се затрудняват лекарите. Медицинските експерти в страната имат доста сериозен опит в имунизационни акции. Логистиката ще бъде предизвикателство и ще бъде нужна организация. Затова се изготвят описи и нещата започнаха авансово ", уточни той. 

" Все още няма изрично решение на европейските институции за имунизационен паспорт. България е планувала да се издава документ, удостоверяващ, че е осъществена имунизация, след сложена втора доза ", добави Кирилов. 

По думите му, осведоменото единодушие е документ, който демонстрира, че лицето е получило информация от лекаря, който ще сложи имунизацията. 

" Очаква се и седмият контракт на Европейска комисия да бъде финализиран, като общото количество, което България може да закупи по тези контракти надвишава 18 милиона дози. Тъй като една от имунизациите се чака да бъде с еднодозов банкет, тъй че ще има за над 10 млн. население - ще има задоволително ваксини за цялото население ", изясни диеркторът на Агенцията по медикаментите. 

България на този стадий е планувала 300 млн. за закупуване на ваксини. Ако останат ваксини те могат да бъдат дарявани или продавани на други страни при единодушие на производителите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР