24 училища и детски градини във Варна осигуряват самостоятелно ресурсно

...
24 училища и детски градини във Варна осигуряват самостоятелно ресурсно
Коментари Харесай

24 училища във Варна са назначили ресурсен учител

24 учебни заведения и детски градини във Варна обезпечават независимо ресурсно подкрепяне на децата и учениците в техните просветителни институции. Това значи, че са назначили експерти - включително ресурсни учители, психолози, педагогичен съветници и логопеди, заяви в студиото на утринния блок на телевизия " Черно море " - " Утро в нашия град " Елисавета Савова, гл. специалист "Приобщаващо обучение " в община Варна. Тази мярка е по отношение на плануванаъа в закона опция учебните заведения и детските градини да предизвикват разнородни ограничения за поддръжка на личностното развиване.

120 са децата във Варна, които се възползват от услугата обществен помощник, само че листата на чакащите е дълга. " В закона е планувана опция учебните заведения и детските градини, които имат потребност, да назначат асистент на учителя. Това е на процедура нова служба. Помощникът на учителя подкрепя работата с деца със специфични потребности " - разясни Елисавета Савова.

Близо 1000 са децата в риск във Варна, а данните са към 31 януари предходната година. Позитивна статистика за общината е, че е относително дребен броят на отпадналите от просветителната система. През образователната 2016/2017 година те са 43, от които 23 са реинтегрирани. Преди актуалната образователна година представители на ангажираните институции - просветителни и обществени - са създали обход на домовете на деца в риск, които подлежат на наложително предучилищно и учебно обучение - в следствие са записани 31 деца - 5- и 6-годишни за предучилищна подготовка и 7-годишни в първи клас.

Работата както с деца в риск, по този начин и с даровити деца е измежду акцентите в общинската тактика за поддръжка на личностното развиване, която от тази образователна година към този момент е в ход, а срокът на деяние на документа е до 2019 година " Подкрепата на личностното развиване е извънредно необятно разбиране, което касае отчитане на потребностите и насърчаване на опциите и капацитета на всяко дете и възпитаник. Целта е да обезпечи съответни условия за достъп до качествено обучение на всички " - разяснява Елисавета Савова. Екипи от експерти към този момент посещават учебните заведения и детските градини във Варна, с цел да оценят потребностите на подрастващите от обща или спомагателна поддръжка, която се реализира във връзка с деца със СОП, деца с изявени способности, деца с хронични болести и деца в риск.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР