24-ти май – денят на светите братя Кирил и Методи

...
24-ти май – денят на светите братя Кирил и Методи
Коментари Харесай

Децата от българското училище в Париж написаха песен за родината

24-ти май – денят на светите братя Кирил и Методи – основателите на славянската книжовност - е един от най-чаканите празници в българското учебно заведение „ Иван Вазов " в Париж.

" Установихме обаче, че няма ария, която да е отдадена на българския език, или не е със модерно звучене, ария, която да накара децата сърцата им да затуптят, да грейнат очите им, до момента в който я пеят ", сподели Янета Димитрова, учител по български език в Българско неделно учебно заведение „ Иван Вазов “, Париж.

Затова вземат решение да основат такава.

" Тя е написана от децата от Студиото по публицистика и креативно писане към нашето учебно заведение, изпята е от децата от нашето вокално студио, само че това не е детска ария. Това е ария за дребни и огромни, за всички българи, където и да са по света, песента „ Вазовчета “ има обръщение, ние желаеме да се противопоставим на съществуващо неуважение към българският език измежду българите ", сподели Елена Сачкова, шеф на Българско неделно учебно заведение „ Иван Вазов “, Париж.



" Беше малко мъчно първоначално, когато започнахме да пишем текста, само че стана внезапно, не имах вяра, че от нашият текст ще стане такава красива ария. Не тъй като, че текстът ни не е добър, в противен случай, той е прелестен, а тъй като сме деца и мислех, че никой няма да ни одобри на съществено, само че също по този начин бях извънредно щастлива и горда ", уточни Дюн, участник в Студио по публицистика и креативно писане.

" Текстът стартира с тяхното първо съкровено допиране до българският език, с облика на мама, която в тихата вечер чете приказки на български език, до момента в който гушка детето в леглото и тананика тихичко българска ария. Последваха поредност от облици на българските ханове и царе, на българските светини като Левски и Ботев, стана доста добър текст, самите създатели си го харесаха и започнаха да мечтаят да си намерят музика, която някак си да пасва на този текст ", сподели Янета Димитрова.

" Щом изтъкнатата писателка Здравка Евтимова се просълзи, когато й прочетохме текста и пуснахме запис на песента по време на изявление в студиото по публицистика, значи сме си свършили работата чудесно. Повечето хора, експерти или не, реагират по този метод, това значи, че текстът и музиката стигат до сърцата на хората ", сподели Стефан, участник в Студио по публицистика и креативно писане.

" В текста на песента се приказва за Левски, за Ботев, и за велики български царе, които с всички сили са се борили, с цел да ни има нас, обичам тази ария и съм горделив да я пея ", сподели Алек, участник в Студио по публицистика и креативно писане.

Песента „ Вазовчета “ беше показана публично на церемониален концерт във връзка 10-годишнината на учебното заведение в Париж. А посланието, отправено в нея, занапред потегля към всички българи по света!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР