24 парчета от корали, защитени по CITES, откриха митнически служители

...
24 парчета от корали, защитени по CITES, откриха митнически служители
Коментари Харесай

Заловиха пътничка на Летище София, пренасяща незаконно защитени корали

24 части от корали, предпазени по CITES, откриха митнически чиновници на Летище София.

На 6.05.2022 година митническите инспектори правят инспекция на пътничка, идваща от Доминиканска република през Франкфурт с полет до София. Пътничката минала през „ зелен кулоар “ и била селектирана за щателна митническа инспекция на багажа.

При сканирането на куфара ѝ са открити предмети с необикновена форма и компактност. При последвала физическа инспекция митническите чиновници намират в найлонов плик 24 части с друга величина и форма и общо тегло над 2,5 кг, наподобяващи корали.



По предварителни данни частите са от корали от разред Мадрепоровите корали (Scleractinia) и като такива попадат в Приложение II от Конвенцията за интернационална търговия със застрашени типове от дивата фауна и флора (CITES), а за преместването и вноса им се изисква позволение по CITES.

По случая е формирано досъдебно произвеждане по разказа на Търговско дружество Митница София под надзора на Софийска градска прокуратура. Работата по случая продължава с експертиза на коралите.

Агенция „ Митници “ припомня, че когато посещават непознати дестинации туристите би трябвало деликатно да се осведомят за възможни рестрикции по отношение на предмети, които имат намерение да вземат със себе си, без значение дали са открити в природата или са закупени от локални пазари и магазини, защото те могат да съставляват произведения от предпазени типове на дивата флора и фауна.

Снимки: Агенция " Митници "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР