24 минути. Точно толкова време трябваше на Слави Трифонов и

...
Коментари Харесай

Какво иска да постигне Слави Трифонов?

24 минути. Точно толкоз време трябваше на Слави Трифонов и неговият екип да заемат водещата роля в политиката часове след изборите и да зададат тона на диалозите за властта най-малко за околните дни. За 24 минути водачът на " ИТН " съобщи, че няма да взе участие в коалиция с никого и предложи държавно управление, ръководено от ветерана в два кабинета, доминирани от Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи Николай Василев.

В добре режисирано видео Слави Трифонов, предложи кабинет на малцинството - дори на доста дълбокото малцинство, тъй като партията му ще има единствено към 64 депутатски места, на половина на нужното болшинство.

Буквално до през вчерашния ден най-близките хора към него изрично отричаха, че той ще направи това. " Нашето мнение е, че да се прави държавно управление непременно също не е добра концепция, тъй като то може да бъде свалено всеки един миг в Народното събрание. (...) По-добре е да се отиде на избори, което е естествен либерален развой, и да има избори до тогава, до момента в който хората наместят по този начин съотношението, че може да има постоянен кабинет ", сподели в изявление за " Капитал " вторият човек в " ИТН " Тошко Йорданов.

Такава позиция предполагаше, че Трифонов ще търси поддръжка от други партии за сформиране на болшинство, и доколкото цялата му акция беше основана на " изчегъртването " на ГЕРБ, като естествени негови съдружници се очертваха другите протестни партии.

Рязката промяна на тактиката в този момент дава напълно нова динамичност на обстановката след изборите. С метода, по който разгласи проекто-кабинет - в случай че желаете ме подкрепяйте, в случай че желаете недейте, Трифонов умишлено сложи в сложна обстановка останалите партии. Позата му е унизителна за тях, само че в случай че не подпишат " празния чек " оставен на масата ще наподобяват неконструктивни и вторачени в тесните си партийни ползи.

В изброените от него цели, отсъстваха сериозна част от главните цели на " Демократична България " като да вземем за пример за промяна в правосъдната система (с изключение на премахването на профилираното правораздаване, което е нужна, само че надалеч не задоволителна смяна в тази област). Каквито и да е съществени промени, не биха били вероятни при липса на твърдо болшинство. Всяка промяна нарушава ползи, които имат съществено политическо посланичество в новия парламент: правосъдната - на Движение за права и свободи, смяната в службите - на ГЕРБ, промените в регулаторите - на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Така " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " би трябвало или да поддържат кабинет, който няма опцията да направи съществени промени в страната, или да рискуват краткосрочно загуба на политически капитал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР