24 май – Денят на българската просвета и култура и

...
24 май – Денят на българската просвета и култура и
Коментари Харесай

В Банско отбелязаха тържествено 24 май

24 май – Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, бе празнуван тържествено в Банско с концерт на площад „ Никола Вапцаров”. Пред погледите на цялата общност в града, бяха отличени повече от петдесет разчувствани ученика, постигнали призови места на районни, регионални или национални състезания, надпревари и олимпиади в областта на науката и образованието, оповестиха от Общината.
Девет учителя и културни дейци също получиха своето самопризнание за активността си през годината, като персонално кметът на община Банско връчи оценките. За всеки призьор в Деня на буквите, изцяло естествено бе планувана специфична книга – подарък, която бе връчена персонално от кмета Георги Икономов и народния представител от Банско Александър Мацурев. А просветните и културни центрове на територията на общината – читалищата, получиха за своите библиотеки емблематичната трилогия на Димитър Талев – „ Самуил”.

„ Свято е делото на равноапостолите Кирил и Методий, сътворили Азбуката и дали право на българите и на всички славяни справедливо да се гордеят, че са градители на европейската цивилизация. Днес буквите на България са писменост на Европа. Ние имаме право да се гордеем с дълбоките си корени, с блестящия гений на българските създатели, учени и дейци на просветата и културата, с интелектуалния капацитет на нацията. Убеден съм, че единствено нации, които слагат на фундамент културата, просветата и науката, своята книжовност и блян към познания, имат изключителната опция да останат във времето. И не на последно място бих желал да кажа – гордея се с вашите достижения, възпитаници! Пожелавам ви да участвате и печелите още доста състезания и изпити през живота си!”, насочи своят привет градоначалникът.

Тържествената част бе последвана от празничен концерт, квалифициран от надарените деца на Банско с присъединяване на сформира и реализатори към читалище „ Никола Вапцаров” и образователните заведения. Танцова групировка „ Веселие” и ТА „ Забавление”, състав „ Арт денс”, „ Силвана денс”, изпълнителите към фолклорна група „ Банска младост, както и вокалната група към СУ „ Неофит Рилски”, сътвориха неповторима атмосфера на възвишеност и горделивост с българската ни еднаквост. По традиция, празникът продължи с церемониален обяд за всички културни и просветни дейци от общината, и домакинстван от кмета Георги Икономов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР