24 май да се нарича ден на българската просвета, писменост

...
24 май да се нарича ден на българската просвета, писменост
Коментари Харесай

ВМРО настоява 24 май да бъде обявен за ден на българската, не на славянската писменост

24 май да се назовава ден на българската култура, книжовност и просвета, а не на славянската. Предложението посредством смяна в закона предлага Вътрешна македонска революционна организация. Мотивите им са, че кирилицата се утвърждава по времето на цар Симеон Велики и няма общославянски темперамент.

От партията на вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов считат, че с смяната ще се даде подтик за приемането на кирилицата, като българска писменост и в Европейския съюз.

" Toва може да стане като се промени преди всичко актуалната дефиниция на формалния празник на българските букви - 24 май. Към днешна дата в Кодекса на труда той е дефиниран в член 154, алинея 1 като " Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност ". Ето за какво внасяме промени в КТ, които да поправят тази неправилност ", пишат от партията.

" Мотивите ни се коренят в историческите обстоятелства. Ето и част от тях ", обосновават се войводите:

Св. Кирил основава глаголицата. Св. Климент Охридски - кирилицата, която именува на своя популярен първоучител. Графичната система на писмеността, която се постанова в България, е кирилицата. Тя заменя по-трудно възприеманата глаголица. Кирилицата се утвърждава и постанова в България по времето на цар Симеон Велики. С право можем да кажем, че в случай че глаголицата има прочут общославянски темперамент, то кирилицата е чисто българско създание, което чрез вълните на българското културно въздействие измежду православните християнски нации се постанова и като графична система и при тях.

Утвърждаването на българската национална еднаквост през Възраждането и основаването на българския литературен език сходно на другите нации, пишещи на кирилица, довежда до канализирането на българската писменост. Тя се отличава и по буквен състав и по графично изписване от другите кирилски писмености - съветска, сръбска и така нататък "

" В този смисъл може отговорно да се твърди, че няма общославянска книжовност. Ако за такава приемем само оживелия до през днешния ден вид - кирилицата, която е потвърдено българска, би трябвало ли да кажем, че чехите, поляците, словаците, хърватите, словенците не са славяни, тъй като не пишат на тази графична система. Дори народите, които пишат на кирилица, имат свои лични национални писмености/азбуки - българска, съветска, сръбска, украинска и така нататък ", пишат още от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР