24 май да бъде вписан в Конституцията като национален празник,

...
24 май да бъде вписан в Конституцията като национален празник,
Коментари Харесай

Започва прекрояването на Конституцията

24 май да бъде вписан в Конституцията като народен празник, ограничение на брой мандати на кметовете на общини до два и съществени промени в структурата на правосъдната власт. Това са част от множеството промени в главния закон, показани от членове на ПП-ДБ в наличието на премиера Николай Денков.

Сред останалите са: преформатиране на института на служебното държавно управление, ограничение на властта на основния прокурор и самостоятелна конституционна тъжба.

Най-сериозни са измененията в правосъдната власт.  Висшият правосъден съвет , чиято мандатност се понижава от 5 на 4 години, ще бъде разграничен на две. Той ще назначава и освобождава ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд:

„ Тоест  президентът  да няма право да издава декрет за тяхното назначение или освобождение. И това е една основна смяна, която, бих споделил, е ориентирана към нещо доста значимо –  да няма директна политическа интервенция в процеса по назначение на висшите ни магистрати “, съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов, съгласно който това не е ограничение на функционалностите на президента.

И  висшите съдии (ръководителите на Върховен административен съд и ВКС), и основният прокурор  ще имат 5, а не 7-годишен мандат, съгласно предлаганите промени. По отношение на обвинител номер едно: „ Предлагаме той да стане един административен началник, не главата на една пирамидално устроена система, а административен началник на висшата прокуратура “, уточни Славов.

И още:  Функцията на длъжностен кабинет  ще се извършва от постоянното държавно управление в оставка: „ Този длъжностен кабинет да се концентрира върху произвеждането на изборите, подготовката на изборния развой и да обезпечи естественото действие на администрацията, на административните функционалности. Да не подписва контракти, за газа 30 години, да не приема някакви национални стратегически документи “, сподели още министърът на правораздаването.

Причината за смяната съгласно съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов: „ Това, което се видя в последните 2 години – че е оставена една такава малка врата, през която тази република с парламентарно ръководство в един миг се трансформира в република с президентско ръководство и то в степен, в която в действителност съвсем на никое място в демократичния свят не съществува “.

Предлага се и ограничение на  кметските мандати . Атанас Атанасов: „ Мажоритарните избори на кметове на общини да бъдат приведени в сходство по метода, по който се избира и президентът на републиката, а точно – той има право единствено на втори мандат “.

24 май ще бъде вписан в Конституцията , паралелно с химна, герба и флага на България, оферират вносителите на законопроекта. Премиерът Николай Денков напомни, че ГЕРБ-СДС още преди година са имали концепция за статута на празника, като редом той –  тогава в качеството му на министър на образованието, е подготвил проекторешение по въпроса, само че динамичността на събитията е отсрочила смяната:

„ От една страна той носи възприятието на горделивост от това, което сме постигнали в исторически проект, и това, което сме дали на света, само че въпреки това – неповторим празник с това, че той ни придвижва от предишното към бъдещето. Това, което можем да дадем на света, като се изключи че ни сплотява, в действителност е въплътено точно в този празник, като празник на българското слово, култура, просвета и на кирилицата “, съобщи Николай Денков.

Текстовете за промени в Конституцията би трябвало да бъдат импортирани в Народното събрание до 31 юли, като от ПП-ДБ признават, че част от тях са „ дискусионни “ и заявяват подготвеност за разговор.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ясно е заявила готовността си за присъединяване в общ план за смяна на Конституцията, дружно с ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Консултациите сред политическите сили започнаха при образуването на 49-ото Народно заседание и разумно ще завършат с общ план за изменение на главния закон.

Това се показва в позиция на ПГ на ГЕРБ-СДС до медиите по отношение на конституционните промени.

ПГ на ГЕРБ-СДС взе участие в общите законодателни начинания и подсигурява 69 гласа за нужното болшинство за приемането на измененията в българската Конституция, които са получили утвърждението на трите парламентарни групи, разясняват още от ГЕРБ-СДС.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР