24 май, а не 3 март да бъде националният празник

...
24 май, а не 3 март да бъде националният празник
Коментари Харесай

24 май да бъде национален празник, настояват историци пред НС

24 май, а не 3 март да бъде националният празник на България. Това желаеха 14 известни историци от разнообразни университети у нас в писмо, което ще бъде изпратено до депутатите.

Това е единствената дата, която непроменяемо от средата на XIX век е минала и оживяла през всички столетия и управляващи и е чествана в цялата българска етническа територия, се показва в претекстовете.

Идеята 24 май да стане народен празник бе обсъждана още в края на предишния парламент по предложение на ГЕРБ-СДС. Контекстът тогава бе празнуването на 3 март директно след нахлуването на Русия в Украйна и обидните към България мнения, направени от посланичката на Москва у нас Елеонора Митрофанова.

В понеделник след полемика във Великотърновския университет те желаеха необятен публичен спор и реакция от депутатите.

Тогава обаче концепцията събра поддръжката една на 77 народни представители, множеството от които от вносителя ГЕРБ.

“От всички празници съществува един, който не извършва условията за единение на нацията и идентификацията, в същото време е трансфорат по политически аргументи в народен празник от отмиращата тоталитарна власт през 1990 година ”, стимулират се в този момент преподавателите.

Писмото им ще бъде връчено на новия парламент и лично на ръководителя Вежди Рашидов.

Сред подписалите го са професорите Милко Палангурски, Петко Петков, Пламен Павлов, Даниел Вачков, Петър Стоянович, доцент Георги Лозанов и други

“Не че 3 март не би трябвало да се чества като един от значимите празници от новата ни история, само че да бъде народен празник, в случай че най-силно разделя нацията, е неуместно ” разяснява пред “24 часа ” проф. Петър Стоянович. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР