24 години след визитата си в България през 1999 година,

...
24 години след визитата си в България през 1999 година,
Коментари Харесай

Бил Клинтън в НДК, приема България за приятел на САЩ и спомня за митинга

24 години след визитата си в България през 1999 година, историческа заради обстоятелството, че за първи път София бе посетена от американски държавен глава, у нас на посещаване още веднъж е Бил Клинтън. Той е в страната ни по покана на ръководителя на една от най-големите работодателски организации у нас КРИБ Кирил Домусчиев, чиито компании имат и сериозен бизнес в Съединение щати. В петък Клинтън взе присъединяване в конференция на фамилната му фондация Clinton Global Initiative (CGI), провела се в Националния замък на културата в София.

" Изключително доста се веселя да съм още веднъж в София и да доведа Clinton Global Initative в България. Радвам се, че бях първия американски президент в историята, посетил България, и желая да благодаря на президента Стоянов за поканата тогава. Помня доста блестящо, че пред хотела, в който бях отседнал тогава, имаше археологически разкопки, които ми напомняха за античната история на вашата земя. Няма да в никакъв случай не помни и митинга, събрал на площада 70 000 души тогава ", стартира със загатна от визитата си у нас в края на предишния век Клинтън.

" Оттогава до през днешния ден България се разви доста, член е на Европейски Съюз и НАТО, продължава да бъде доста добър другар на Съединените щати и добър комшия на останалите страни от Югоизточна Европа ", акцентира той.

Основната част от изявлението му не бе отдадено на България и даже геополитиката, а главно бе ориентирано към активността на Clinton Global Initiative.

" За да се реализира допустимо най-хубавия резултат, съвсем във всички случаи съдействието е по-добрата алтернатива от спора. Затова демократичните системи, в които хората работят дружно в търсене на най-хубавите решения, работят по-добре от властническите системи. (...) Не е нужно да си милиардер, с цел да направиш смяна. Това е главната концепция на CGI - по какъв начин да съберем хората дружно, да вземат участие интензивно в разнообразни неща. "

Клинтън уточни още - от 2005 година поетите от самодейността задължения са изпълнени на 80%, 10% не са съумели, а 10% не са получили нужното финансиране, което е забележителен триумф.

" Всяко едно посещаване на международна персона като президента Клинтън е значимо за България, защото България влиза във фокуса на международните вести. А също така се веселя още, че Clinton Global Initiative, която е може би най-мощната фондация в света, аз съм неин член още откакто изгубих президентските избори, е покрай България, може да работи с българския бизнес, с българските младежи. Това посещаване е от огромно значение и ще повлияе върху доста сфери в България ", разяснява пред публицисти президентът на България в интервала 1997-2002 година Петър Стоянов .

Той акцентира и смисъла за провелата се преди 24 години аудиенция на Клинтън у нас - тя не била просто тривиална и чисто дипломатическа, а отправила значимо обръщение - че България би трябвало да се част от евроатлантическото семейство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР