24-часова блокада на централни улици започна по обяд в сръбската

...
24-часова блокада на централни улици започна по обяд в сръбската
Коментари Харесай

24-часова блокада започна в Белград, студенти искат проверка на изборните резултати

24-часова обсада на централни улици стартира по обяд в сръбската столица Белград.

Протестът е проведен от студенти, които желаят инспекция на изборните описи след вота в Сърбия на 17 декември поради подозрения в изборни операции.

Те се събраха тъкмо по обяд локално време пред постройката на Министерството на държавното ръководство, като се заканват да останат на улицата цяло денонощие.

На място към този момент е издигнат самобитен палактов лагер, деятели приканиха протестиращите студенти да носят със себе си още одеяла, спални чували, храна и вода.

" Тъй като нямаме публични медии, където да заявим настояванията си, и те отхвърлят да ни подадат ръка, постанова се да приказваме за тях на улицата. Където никой няма да ни попречи да приказваме за това, за протичащото се тук ще схванат и по света, " изясняват уредниците на митинга.

Студентите упорстват за щателна инспекция на изборните описи, а настояванията към този момент са предадени на министерството на държавното ръководство, което дава отговор за тях.

В същото време не престават и митингите на опозицията пред постройката на Централната изборна комисия и постройката на публичните радио и телевизия с искане да бъде основана самостоятелна интернационална комисия, която да ревизира всички сигнали за нередности по време на изборите, както и по какъв начин това е повлияло на крайните резултати.

На 24 декември на следващия подобен митинг се стигна и до конфликти сред протестиращи и полиция.

Напрежението ескалира, откакто част от стачкуващите пробваха да щурмуват постройката на общината в сръбската столица, до момента в който упорстваха за отменяне на резултатите от парламентарните и локалните избори, които опозицията счита за фалшифицирани.

И централната, и районната изборна комисия на Белград обаче отхвърлят всички претенции на опозицията като неоснователни, а президентът Александър Вучич съобщи, че " никой в страната няма да пристигна на власт без волята на народа "

Трима от водачите на опозиционния блок " Сърбия срещу насилието ", който беше главен съперник на партията на президента Александър Вучич на изборите, започнаха и гладна стачка, само че двама от тях бяха принудени да я прекратят по лекарска рекомендация.

11 ден обаче храна продължава да не приема Мариника Тепич - един от водачите на " Сърбия срещу насилието ", а здравословното ѝ положение съгласно лекарите се утежнява с всеки минал ден.

" Духът ми е спокоен и това ми дава най-вече сили. Това и младежите, които всяка вечер се събират, с цел да се борят срещу несправедливостта, която ни взе институциите, страната, законите и в този момент свободата, " споделя Тепич в изявление за " BBC на сръбски ".

За събота,30 декември, по обяд е плануван и огромен митинг в центъра на Белград с искане за нови избори в столицата.

В него се чака да вземат участие и доста академични преподаватели, артисти и музиканти.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР