24 ЧасаМнозинството го отхвърля в петъкСлед като на няколко пъти

...
24 ЧасаМнозинството го отхвърля в петъкСлед като на няколко пъти
Коментари Харесай

Румен Радев с последен ход срещу F-16 - вето (Обзор

24 Часа

Мнозинството го отхвърля в петък

След като на няколко пъти се опълчи на държавното управление за покупката на изтребители F-16 Block 70, президентът Румен Радев наложи и несъгласие върху ратификацията на договорите за покупка на самолетите от Съединени американски щати.

Президентът обаче е спрял единствено договорите, само че не и актуализацията на бюджета с 2,1 милиарда лева, която бе направена поради договорката.

Той е подписал ветото преди заминаването си за Хърватия през вчерашния ден, а след завръщането си през днешния ден ще изясни в детайли дейностите си.

“Несъмнено е, че когато се вземат стратегически решения, свързани с защитата и националната сигурност на страната, е належащо освен да бъдат обезпечени постижими за страната финансови параметри, само че и да има необятен консенсус и поддръжка. Острите разногласия в Народното събрание при разискването на ратификационния закон, нетипични за този тип закони, демонстрираха, че по параметрите на контракта не е потърсено и не е реализирано публично единодушие ”, е главният мотив на президента съгласно оповестените през вчерашния ден от президентството претекстове. Той дефинира като “изключително обезпокоително ” “обвързването на България със отговорности, освен това за години напред, без да има национално единодушие и увереност във взаимноприемливите условия на контракта ”.

Радев оспорва главно обстоятелството, че ратификацията бе призната от Народното събрание на две четения в един ден, по “бързата писта ”. “Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица значими въпроси като цени, гаранции, периоди за доставки, неустойки, компенсации и други. Не е възможно при решаването на подобен стратегически въпрос като гарантиране на националната сигурност да се употребява процедурата “по изключение ”, твърди той.

Парламентарното болшинство ще отхвърли президентското несъгласие за самолетите F-16, разяснява шефът на отбранителната комисия на Народното събрание Константин Попов. Това ще се случи още при започване на съвещанието на Народното събрание в петък, като през днешния ден се прави изключително съвещание на комисията.

“Нормална процедура е законът за ратификация да се гласоподава на две четения в един ден - заради обстоятелството, че народните представители могат да гласоподават единствено “за ”, “против ” или “въздържал се ”, без да преглеждат и да трансформират наличието на контракта ”, изясни Попов.

“Второ, задоволително доста се приказва - в продължение на години, какъв аероплан ни би трябвало. И в комисията по защита, и след това в зала. Достатъчно доста хора приказваха, споделиха своето мнение, бяха навлези надълбоко в тематиката. И никой нямаше съответни оферти ”, добави Попов.

Той се надявал, че Румен Радев ще покаже мъдрост и няма да наложи несъгласие и върху актуализацията на бюджета, както и на съглашението за индустриално съдействие.

Движение за права и свободи също разгласи, че ще отхвърли ветото.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР