24 часа след началото на военната операция на Азербайджан в

...
24 часа след началото на военната операция на Азербайджан в
Коментари Харесай

Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах се съгласиха да прекратят огъня

24 часа след началото на военната интервенция на Азербайджан в Нагорни Карабах, беше реализирано помирение. Етническите арменски сили се съгласиха на изискванията на Русия за преустановяване на огъня - измежду тях предлагането за цялостното им разоръжаване и разпускане. Най-малко 32-ма души са починали а други 200 са били ранени за последното денонощие, откогато Азербайджан стартира по този начин наречената " антитерористична интервенция ". От разпадането на Съветския съюз, Армения и Азербайджан са водили две войни за Нагорни Карабах - планински район, интернационално приет като част от Азербайджан.

След ескалацията на напрежението в Нагорни Карабах - хиляди стачкуваха в арменската столица Ереван. Късно нощес протестиращите се събраха пред постройката на държавното управление с искане на оставката на премиера.Въпреки че на демонстрациите участваха и доста деца, се стигна до съществени конфликти с полицията.

В същото време, Франция изиска привикване на изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това стана часове, откакто Азербайджан стартира по този начин наречена " антитерористична интервенция " в Нагорни Карабах. Районът е следен от Армения, само че е интернационално приет като част от Азербайджан.

Азербайджан продължава да нанася удари по цели в Нагорни Карабах. Регионът е следен от етнически арменци. Това се случва макар апелите на Русия и Съединените щати към двете страни да спрат спиралата на война. Във вторник управляващите в Азербайджан започнаха „ антитерористична интервенция ” против Нагорни Карабах, откакто напрежението през последните месеци внезапно се изостри.

Формалният мотив за началото на военните дейности от страна на Азербайджан станаха два обособени случая с мини. При тях починаха шестима цивилни. Властите в Баку упрекнаха за гибелта им незаконни арменски въоръжени групи, а през днешния ден оповестиха, че антитерористичната интервенция продължава сполучливо. Азербайджан упорства арменското управление в Нагорни Карабах да постави оръжие и да се отдръпна. „ Наистина съм шокиран от експанзията на Азербайджан против Нагорни Карабах. Не знам по какъв начин в действителност можем да разгадаем тази обстановка. Мисля, че Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Русия са играчите, които биха могли да създадат нещо, само че в действителност съм доста отчаян и не виждам никаква вяра ”, разяснява Хачатур Кобелян, който живее в Ереван.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации, че поддържа решението на Азербайджан да стартира военна интервенция в Нагорни Карабах. Вчера турското външно министерство дефинира като " законни " опасенията, довели до азербайджанската военна интервенция и прикани Баку и Ереван да се върнат на масата за договаряния.

„ Както всички признават, Карабах е на територията на Азербайджан. Налагането на различен статут, друг от този, в никакъв случай няма да бъде признато. Основната ни цел би трябвало да бъде всички, в това число арменците, да живеят един до друг в мир на територията на Азербайджан. Подкрепяме стъпките на Азербайджан, с които се движим под лозунга " един народ, две страни ", за отбрана на териториалната му целокупност ”, разгласи Ердоган, написа " Нова телевизия ".

Нагорни Карабах, който е интернационално приет за част от територията на Азербайджан, е обитаем най-вече с етнически арменци и се откъсна от контрола на Баку при започване на 90-те години на предишния век след война. Азербайджан си върна контрола над обилни територии в района по време на различен боен спор през 2020 година. Оттогава към 2000 руснаци следят нежното помирение, само че вниманието на Москва беше отвлечено от нахлуването в Украйна. Руското външно министерство съобщи, че е било предизвестено за азербайджанската атака единствено няколко минути преди този момент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР