24 часа след инцидента с влак в Кресненското дефиле, движението

...
24 часа след инцидента с влак в Кресненското дефиле, движението
Коментари Харесай

24 часа след сблъсъка на влак в скала, движението по жп линията Петрич – София не е възстановено

24 часа след случая с трен в Кресненското дефиле, придвижването по жп линията Петрич – София не е възобновено. Падналият скален пай от 50 тона нанесе вреди главно на локомотива.

Осем души са потърпевши, от тях трима са в болничното заведение в Благоевград. Останалите са изписани още през вчерашния ден.

Аварийни екипи не престават работата по премахване на скалната маса. Започнала е работата по почистване на железопътната линия благодарение на тежка пътна машинизация.

На няколко пъти през днешния ден беше изработен опит да бъде вдигнат влакът, само че несполучливо. Според специалисти аргументите за случая са сложни – композиция сред огромния отвес, неприятното дъждовно време и труса в региона.
Влак дерайлира в Кресненското дефиле Четирима души пострадаха при случая
Призори стартира подготовка за евакуиране на локомотива. Количеството паднала скална маса е голямо.

„ Материалът, който е паднал като скални откоси, е над 100 кубика, единият от камъните е над 30 кубика, значи приказваме за 50 тона скален пай, който би трябвало да бъде накълцан и да бъде изведен от участъка”, изясни инж. Красимир Папукчиев от НКЖИ.

Въпреки мощния дъжд, по обед стартира разтрошаване на скалите, както и организация за евакуиране на локомотива.

Хидрогеологът с дълготраен стаж Генади Иванов свързва срутището с неприятното време.

„ Основната причина е огромните наклони на скалния масив в дефилето и когато имаме едно преовлажняване от атмосферни превалявания, те от една страна усилват тежестта на скалния масив, а от друга понижават сцеплението сред скалните блокове”, изясни хидрогеологът Генади Иванов.

Според него срутищата няма по какъв начин да бъдат предотвратени.

„ Според мен не е допустимо да се укрепи целият масив, укрепват се местата, където заплахата е най-голяма”, сподели Генади Иванов.

" Инцидентът е типичен случай на форсмажор, т.е. на непреодолима мощ, популярност Богу се е разминал без сериозен травматизъм”, разяснява министърът на превоза Росен Желязков.
Росен Желязков: Инцидентът в Кресненското дефиле е типичен случай на форсмажор Министърът на превоза разгласи ограниченията за усъвършенстване в „ Холдинг БДЖ “ ЕАД и дъщерното сдружение за пътнически транспорти, които ще бъдат въведени до 2019 година
Към аргументите специалисти от НКЖИ прибавят и земетресението наоколо до мястото на случая часове по-рано.

Прогнозираните 48 часа, с цел да бъде пуснат превозът надали ще бъдат задоволителни, тъй че може да бъдат дадени още няколко часа толеранс.

Влаковете от Петрич, Кулата до Благоевград не се движат. За пасажерите е обезпечен автобусен превоз. Влакът от Благоевград до София върви без проблем.

Днес се наложи обрушване и на още едно място, където за малко беше спряна теснолинейката сред Белица и Разлог. Движението към този момент е възобновено.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР