24 часа С какво да се запасим вкъщи при карантина

...
24 часа С какво да се запасим вкъщи при карантина
Коментари Харесай

С какво да се запасим вкъщи при карантина, Половин България пие незаконна вода

24 часа

С какво да се запасим у дома при карантина

Списък на продуктите, които всеки човек би трябвало да има у дома при положение на 10-дневна карантина, сформира немската федерална работа за отбрана на популацията при бедствия и повреди. За да няма презапасяване, в листата се прецизира какви са нужните количества за този интервал.

Труд

Половин България пие противозаконна вода

От 7400 водовземни уреди, които българите употребяват за питейно-битови потребности, 2960 или 40% нямат издадени разрешителни, заяви в постройката на Министерския съвет министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Според данните, които той изнесе, близо половината население на страната употребява вода от противозаконни източници, построени преди 40-50 години.

Димитров добави, че настрана 60 на 100 или 4440 от оборудванията нямат избрани санитарно-охранителни зони, което също опонира на настоящата нормативна уредба.

Монитор

Къде към София и Варна няма да се заплащат винетки

Решението беше взето през днешния ден по време на съвещанието на държавното управление, а пред това беше оповестено от министър председателят Бойко Борисов в Народното събрание.

В секторите към София попадат още правите София - Владая, София - Долни Богров - Горни Богров - Елешница, София - с. Пролеша, пътят от Софийския околовръстен път до Нови Искър. Винетка няма да е нужна за пътя София - Волуяк, Кокаляне - Долни Пасарел, Софийски околовръстен път - Панчарево, Софийски околовръстен път - Бистрица - Железница, за двата третокласни пътя София - Банкя, както и за правата от Софийския околовръстен път в региона на кв. Суходол до автомагистрала " Струма " при пътния възел за Мало Бучино.

Сега

Гешев: Наглост е да искаш промени за прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев се ядоса на Фондация " Български юристи за правата на индивида ", която излезе със мнение по отношение на пълномощията на прокуратурата. В него се твърди, че " прокуратурата продължава да реализира необятни квази-съдебни пълномощия и " привременно правораздаване ", с което нерядко се засягат и съществени права на жителите ". Адвокатите допълват, че " част от дефектите, открити в неоправдателните решения на Европейски съд по правата на човека, биха могли да бъдат преодолени посредством промени в Конституцията и закона, с които да се наложи ефикасен правосъден надзор върху дейностите и бездействията на прокуратурата ".

Капитал дейли

Тол-системата: Гафове вместо милиони

" Аз съм от 40 години в тоя отрасъл и подобен батак не е бил. " Това сподели един от разгневилите се превозвачи по време на следващата среща за тол системата в сряда, 26 февруари. Думите му са положително резюме на настроението на присъстващите от пътния отрасъл. Залата в " Гранд хотел София " беше претъпкана с ядосани хора, а ситуацията беше нажежена до алено, като на футболен мач.

Поводът за тази обстановка е, че безусловно в " 12 без 5 " превозвачите схванаха, че би трябвало да заплащат спомагателна такса обслужване на частните компании - медиатори сред Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и потребителите. На процедура се оказа, че страната е оформила един същински монопол в събирането на пътни такси и го е дала в ръцете на " Интелигентни трафик системи " - единственият работещ съгласно превозвачите медиатор, или така наречен народен снабдител на услуги (НДУ). Това е компанията, която дава бордови устройства за засичане на транспортните средства от тол системата, като предложи скъпи и неизгодни контракти.

Дума

Тол системата потегля в безпорядък

Реалният старт на тол системата отново се отсрочва, стана ясно от чуването в Народното събрание на Бойко Борисов и районния министър Петя Аврамова. Тя съобщи, че системата стартира да работи от 1 март, само че единствено с маршрутни карти. До 27 март превозвачите могат да се оборудват с бордови устройства. Не стана ясно кои пътища ще останат в обсега на системата, откакто кабинетът отново отстъпи пред превозвачите.

" Три пъти стартирате системата, три пъти неуспех. Държавата се отхвърли от въвеждането, потреблението и контрола и ги трансферира на частни компании, за което ще получат 32 млн. лева, които можеха да влязат в бюджета ", възмути се Корнелия Нинова. Според Българска социалистическа партия това поражда безпорядък, напрежение и митинги. За безпорядък предизвестиха и от сектора. Въпреки обещания гратисен интервал, превозвачи излязоха на митинг.

Стандарт

300 лв. става минималната пенсия

За повишение на минималната пенсия до 300 лв. - за това са се договорили сътрудниците в ръководещата коалиция, разгласи във Варна вицепремиерът Красимир Каракачанов.

" Вчера министър председателят загатна, бяхме сме разбрали това нещо като го изчислим, тогава да го обявим. Разбрахме се, че пенсиите ще станат 300 лв., минималната пенсия - това, за което ние настояваме. " Обединени патриоти " към този момент го приказваме трета година ", сподели Каракачанов, без да уточни от кой момент е контрактувано да влезе в действие посоченият нов размер.

Земя

Президентът с над два пъти по-висок рейтинг от премиера

За последните два месеца на 2020 година доверието в държавното управление спада с 5 процентни пункта, с толкоз се повишава и недоверието. Това демонстрират новите данни на " Галъп ".

С 6 пункта надолу сред декември и февруари е доверието в Народното събрание. Традиционният въпрос на " Галъп интернешънъл " " Накъде върви България " демонстрира растеж на отрицателните оценки с 9 пункта по отношение на декември и спад на позитивните със 7 пункта.

8 пункта по отношение на края на 2019 година е спадът на доверието при Борисов, той има едвам 24% доверие. При множеството министри също се записва осезателен спад в известността. В същото време Румен Радев остава рекордьор по висок рейтинг измежду гласоподавателите с 53% и едвам 3 на 100 спад за година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР