24 часа Нова кръгла маса и съгласие за съд, НПО,

...
24 часа Нова кръгла маса и съгласие за съд, НПО,
Коментари Харесай

Дрога мутант залива пазара у нас, Компенсират ниски заплати с бонус почивки

24 часа

Нова кръгла маса и единодушие за съд, Неправителствени организации, Изборен кодекс и царски парцели

На 30-ата година от демокрацията незабавно да се направи нова кръгла маса, сходна на тази през 1990 година и на нея всички политически сили да стигнат до национално единодушие по 4 въпроса.

Това прикани в изявление за " 24 часа " депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Въвеждането на смесена изборна система е първият въпрос за кръглата маса. Вторият е за какво разрешаваме НПО-тата политическа активност и да дават бележки за освобождението на убийци. Реконституиране на правосъдната власт по върховете е третото неотложно нещо, а четвъртото - неприкосновеността на частната благосъстоятелност, в това число тази на царя, безапелационен е Марков.

Кръглата маса през 1990 година реши да има избори за Велико Народно събрание по смесена система, а точно 200 депутати да се избират по партийни листи, 200 - мажоритарно.

Труд

Дрога мутант залива пазара у нас

Новите дизайнерски дроги, заместители на най-популярните противозаконни опиати, се продават свободно на пазара у нас. Съвременните психоактивни субстанции (ПАВ) са повече от 250-300 и не може да се смогне с вкарването им в забранителния лист за приложимост. Увеличава се периметърът на комерсиалните похвати, които минават през тъмната страна в интернет и се продават посредством DHL-пратки като соли за вана, ароматизатори за стая, растителни торове и в най-популярната форма като чай. Това сподели за " Труд " доктор Борислав Станчев от дирекция " Превенции " в община Варна.

Монитор

Компенсират ниски заплати с бонус почивки

Всъщност излиза по този начин, че в случай че човек работи за междинна заплата, шефът може да му обезпечи 5 дни със фамилията на балкан и 5 дни на море. Този метод обезпечава отмора и време на служащия със фамилията му и не изисква нарушаване на фамилния бюджет, споделя още Василева.

От бизнеса са пресметнали, че една почивка на планина за 5 дни коства приблизително към 500-600 лв. за семейство с едно дете, морската отмора обаче е малко по-скъпа и цената й варира от 600 до 700 лв., което прави 1300 лв. годишно в допълнение финансиране от компанията, или с към 110 лв. месечно към заплатата.

В взаимозависимост от това дали компанията предлага един или повече
бонуси е допустимо добавката към заплатата да стигне 400 лева

Сега

Юрист: Съдът може да откаже да записва партия " Няма такава страна "

Възможно е съдът да откаже регистрация на партията на Слави Трифонов, предвижда в изявление на БНР юристът проф. Огнян Герджиков.

Той изясни, че законът не позволява партия да уронва положителното име и престижа на държавността, а името " Няма такава " страна " може да се одобри за такова нарушаване.

" Няма такава страна " е нещо, което мъчно може да бъде предпазено, въпреки всичко ние сме демократична, правова страна. С всичките му недостатъци, с доста дефекти, в действителност с проблеми. Но с цел да е в заглавие на партия, която желае да е в ръководството на страната, ми се коства мощно смущаващо, сподели проф. Герджиков.

Капитал дейли

Всеки втори е с месечен приход под минималната заплата

Малко под половината от данъкоплатицте в страната през предходната година са заявили годишен приход под 6720 лева (което прави средномесечни приходи под 560 лева.). Това са близо 1.5 млн. души от общо 3.14 млн., които през предходната година са заявили облагаем приход пред Националната организация за приходите (НАП). Това демонстрира информация, предоставена от финансовия министър Владислав Горанов на депутата Димитър Данчев от Българска социалистическа партия.

В съпоставяне с 2017 година броят на хората с приходи под минималната работна заплата понижава. Например, през 2017 година аналогична информация демонстрира, че заявилите годишен приход под 6120 лева, което прави средномесечно по 510 лева (колкото беше минималната заплата), са били1.66 млн. души, или 53% от всички данъкоплатци.

Дума

Над 40% от българите нямат средства за положително отопление

Близо половината от популацията не може да се оправи с отоплението през студените месеци. Тревожните заключения са от изследване неправителствената организация " ЕнЕфект ", представени от Нова тв. Около 40 на 100 от българите не могат да си разрешат задоволително топлота в домовете си, а всяка второ домакинство не може да си обезпечи студ през лятото, сочат данни на Европейския комитет на районите. В европейски мащаб, 11% от жителите на Европейския съюз, т.е. към 54 милиона души, се водят енергийно небогати.

За баба Снежана от село Покровник и баба Мария от Русе е мъчно през зимата да отопляват задачите жилища, в които живеят, сподели репортаж на Нова тв. Отопляват една стая, другите са ледени. Купуват дърва всяка есен. Казват, че е най-евтино. И въпреки всичко със всяка година понижават количеството на поръчаните дърва, тъй като и те нарастват.

Стандарт

За 5 години два пъти повече пари за болнични

Последният разбор на Национален осигурителен институт сочи, че за последните пет години двойно са нарастнали разноските за болнични. През 2018 година страната е дала малко под 557 млн. лева за компенсации за краткотрайна неработоспособност, което е с над 195 млн. лева или 54 на 100 повече от 2014 година, написа " Марица ".

Сериозен растеж на издадените болнични за общо заболяване регистрират специалистите на Национален осигурителен институт. С 344, 4 хиляди са се нараснали издадените болнични листи от 2014 до 2018 година Ръст с близо 21 на 100 има и при издадените болнични за интервал от 15 до 30 календарни дни. Скокът на лекувалите се по три дни вкъщи пък е скочил с 47% по отношение на 2014г. По-висок е и среднодневният размер на паричните компенсации - през 2014г. той е бил 24,33 лева, а през 2018г. - 31,30 лева

Земя

Палмата " умъртви " родното мляко

Истинското сурово мляко, добито от животновъдите, продължава да губи позиции под натиска на палмовото масло и други по-евтини заместители. Мандрите у нас усилват производството на имитиращи артикули с вложени растителни мазнини, като в това време понижават изкупуването на същинско краве мляко, демонстрират нови данни на аграрната статистика. От началото на тази година до края на август преработвателите у нас са изкупили с близо 2 млн. литра по-малко краве мляко. Количествата спадат от 444 млн. литра на 442 млн. литра. Стопани изясняват, че главният проблем са ниските изкупни цени и незадоволителната финансова поддръжка. Въпреки че страната предприе редица ограничения против по този начин наречените имитиращи артикули, производството им през тази година се е нараснало с близо 6% - от 7904 тона на 8338 тона. В същото време количествата краве сирене от същинско мляко са намалели с 3% - от 48 655 тона на 47 068 тона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР