24 часа Иван Гешев: Лозан Панов има фиксация върху длъжността

...
24 часа Иван Гешев: Лозан Панов има фиксация върху длъжността
Коментари Харесай

Фиксацията главен прокурор, Газови бутилки гърмят заради промени в закон

24 часа

Иван Гешев: Лозан Панов има фиксация върху длъжността основен прокурор

През годините мислех, че той има фиксация върху Сотир Цацаров, а в този момент мисля, че има фиксация върху длъжността основен прокурор.

Така номинираният за основен прокурор Иван Гешев отговори в четвъртък на шефа на Върховния касационен съд (ВКС). По-рано денем Лозан Панов изпрати писмо до Сотир Цацаров, с което настоя за повече информация за импортираните от Гешев обвинителни актове, както и за крайния резултат по тях.

Според него липсвали сведения за качествения аспект на осъществената от Гешев работа.

" Съдържанието на актовете на претендента за основен прокурор е източник и на информация за прецизността на потребления от него юридически език, общата езикова просвета и умеене за ясно изложение ", счита Панов.

Труд

Газови бутилки гърмят поради промени в закон

Бутилки с газ за бита може да гърмят поради идни промени в Закона за горивата, които се чака идната сряда да бъдат импортирани от министъра на стопанската система Емил Караниколов в Министерски съвет. Това стана ясно на семинар на Българска петролна и газова асоциация (БПГА).

" Предложените промени плануват да се върне опцията бутилки с газ за бита да бъдат пълнени по кварталните газстанции, сподели изп.-директор на БПГА Андрей Делчев. Всъщност една от най-честите аргументи да гърмят бутилки е, в случай че се препълнят. В заводите за пълнене на бутилки се съблюдава правилото 15-20% от съда да остават празни. Освен това на всеки 10 години бутилката би трябвало да мине през инспекция дали е годна. В кварталните газстанции бутилките може да бъдат претъпкани и никой не следи дали са изправни.

Монитор

Без съкращения на чиновници на летище София

Бъдещият концесионер на летище София консорциум " Софт кънект " не планува да редуцира чиновници. Част от в този момент работещите на аеропорта над 2300 души ще бъдат обучавани в академията на летище Мюнхен. Операторът на аеропортът в немския град, което е първото европейско летище с 5 звезди, ще ръководи и най-голямото българско летище, разяснява пред " Монитор " представителят на " Соф кънект " Щефан Верман.

До 2022 година основните вложения, които ще бъдат видяни неотложно от потребителите, са новото настройване на Терминал 1 и Терминал 2, като нови ръкави за качване в самолета и нов паркинг за коли. До 2030 година ще бъде построен новият Терминал 3. След извеждането от употреба на Терминал 1, а на негово място ще има карго терминал. Заради условията на нискотарифните превозвачи новият терминал няма да има ръкави, тъй като им излиза по-скъпо, изясни Верман.

Сега

19 милиона са бюлетините за първия тур на локалните избори

За първия тур на кметските избори са нужни 19 млн. бюлетини, които ще излязат към 5 млн. лева, заяви представителят на ЦИК Александър Андреев при представянето на образците на бюлетините.

Интегралните бюлетини за избор на кмет на община, кмет на кметство и кмет на регион са еднотипни. Върху тях отляво стоят имената на партиите и обединенията, издигнали претенденти, а от дясната - имената на претендентите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, обединенията и самостоятелните претенденти. Най-отдолу има алтернатива " Не поддържам никого ".

Капитал дейли

Делата на Иван Гешев, за които никой не знае

Изборът на основен прокурор, най-важният фактор за оцеляването на настоящето политическо статукво, следва след три седмици - на 24 октомври. И всеки ден дава нови доказателства по какъв начин всичко значимо, което се случва в страната, е подчинено на него. Като се стартира от прекъсването на националното радио за пет часа на 13 септември, откакто преди този момент от ефир бе отстранена журналистката Силвия Великова, мине се през изкуствено провокирания скандал с условното предварително освобождение на австралиеца Джок Полфрийман, политическата и институционална офанзива против Съюза на съдиите в България и неговия ръководител Калин Калпакчиев, та се стигне до фарсовия " шпионски скандал " към съдружие " Русофили " и така нататък

Един от резултатите на този изкуствено основан фонов звук към избора на Гешев явно е отклоняването на същностната полемика за неговите професионални и морални качества - главното конституционно условие към индивида на върха на прокурорската пирамида. Защото разискването на тези качества се сведе единствено до възторжените писма на поддръжка от цели трудови колективи в прокуратурата - всички издържани в сантиментален дух, от териториални структури на Министерство на вътрешните работи, от ГДБОП и ДАНС, а най-после - и от университетски служащи. Според едно от тези мнения - на проф. д.ю.н. Маргарита Чинова, актовете на прокурор Гешев " се характеризират с точност, изчерпателност, мотивираност и са направени на професионално равнище. Освен нужните правни формулировки и професионален език претекстовете на неговите актове не изобилстват от чуждици, елементарно са разбираеми, написани са на явен и наличен език ".

Дума

Каракачанов написал позицията на страната с условия към Северна Македония

Позицията на България под изискване за възможната ни поддръжка за македонското участие в Европейски Съюз е към този момент подготвена. Тя е била направена от вицепремиера и водача на Красимир Каракачанов. Той пък към този момент я е разискал с външния министър Екатерина Захариева. Това съобщил самият Каракачанов пред Дарикнюз. Оказа се, че моите визии и тези на външното ни министерство, са на 99% идентични, разяснява водачът на Вътрешна македонска революционна организация.

Вицепремиерът разясни, че се надява идната сряда на съвещанието на държавното управление позицията ни за Северна Македония да бъде гласувана от министрите. Той не пожела да разкрие детайлности какво написа в документа. Припомняме, че още в понеделник, на консултативната среща при президента, властта се сплоти към решението страната да изготви национална позиция с съответни условия към Скопие по отношение на общата ни история. Според позицията, поддръжката ни за еврочленството на Северна Македония няма да е безусловна и няма да бъде за сметка на историческата истина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР