237 322 е броят на безработните, регистрирани в бюрата по

...
237 322 е броят на безработните, регистрирани в бюрата по
Коментари Харесай

Най-малък брой безработни през януари за последните 15 години

237 322 е броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда през първия месец на 2018 година Това е най-ниската бройка на регистрирани безработни през януари от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 година

Равнището на записаната безработица през януари е 7.2%. Сравнението с предходния месец регистрира минимално повишаване от 0.1 процентни пункта, до момента в който годишният паралел демонстрира доста понижение от 1.0 процентен пункт. По данни на Агенцията по заетостта през първия месец на годината безработицата обичайно нараства, заради присъщата за сезона по-слаба икономическа интензивност.

Новорегистрираните безработни през януари са 30 446. От тях 900 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. В началото на годината посредниците и техните сътрудници са задействали 7 048 лица.

Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са ориентирани също към заети, учащи и пенсионери. 434 лица от тези групи са регистрирани като търсещи работа през месеца.

Месечните данни на Агенцията по заетостта сочат още, че на работа през януари са постъпили 17 270 лица. Значителен е делът на устроените в действителната стопанска система – над 85.0% от общо постъпилите на работа.

В отговор на потребностите на бизнеса от квалифицирана работна мощ, Агенцията по заетостта организира образования за придобиване на професионална подготовка и основни компетентности, както и групови мероприятия за професионално насочване и за интензивно държание на пазара на труда. В извършените срещи за професионално насочване и активиране през януари са взели участие 10 801 безработни. Завършилите образование през месеца са 125.

Работодателите са декларирали 13 879 работни места на първичния пазар на труда, като над 2/3 от тях са от частния бранш – 71.4%. Най-голяма нужда от работна мощ се следи в следните стопански действия: преработваща индустрия (30.4%), държавно ръководство (13.6%), търговия (13.5%), административни и спомагателни действия (7.3%), хотелиерство и ресторантьорство (5.2%).

Най-търсените специалности по декларирани работни места в бюрата по труда в страната са: личният състав, грижещ се за деца, както и полагащ здравни грижи за хората; машинните оператори; продавачите в магазини; квалифицираните служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродните на тях; служащите в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; личният състав, ангажиран в областта на персоналните услуги.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР