„236 са регистрираните пожари в горските територии от началото на

...
„236 са регистрираните пожари в горските територии от началото на
Коментари Харесай

Тази година горските пожари са по-малко

„ 236 са записаните пожари в горските територии от началото на годината до момента, които са засегнали малко над 12 хиляди декара повърхност ", заяви в предаването „ Преди всички " по „ Хоризонт " Владимир Константинов от Изпълнителната организация по горите. Част от засегнатите площи ще бъдат възстановявани посредством залесяване, добави Константинов.

По думите на специалиста спрямо предходната година нещата не са доста съществени, защото за същия интервал през 2019 година сме имали регистрирани над 300 пожара и над 21 хиляди декара горски територии са били опожарени. По-добрата обстановка с по-малкото пожари тази година се дължи на общите ограничения на Агенцията по горите и Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Още при започване на февруари са почнали инспекции за готовността за пожароопасния сезон. Във всички 28 области в страната към този момент е разгласен пожароопасен сезон за горските територии и според Закона за горите е неразрешено паленето на огън в горски територии и на 100 метра от тях. Допуска се палене на огън от туристи на обозначените за това места и при съблюдаване на ограниченията. Земеделските стопани и пастирите са инструктирани да бъдат изключително деликатни в летните месеци.Между 1000 и до 5000 лв. са глобите за пожари в аграрни земи съгласно Закона за запазване на земеделските гори, според от това дали причинителят е физическо или юридическо лице.

При наново нарушаването глобата се удвоява. В Закона за горите са планувани и глобите, свързани с палежи в горските територии и на 100 метра от тези граници, напомни Константинов. " Миналата година са наложени 18 акта за палене на огън в горски територии. За предходната година няма потвърдени умишлени горски пожари, за които глобите са по Наказателния кодекс ", посочи той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР