2300000 хиляди са работните места в България, 250 00 са

...
2300000 хиляди са работните места в България, 250 00 са
Коментари Харесай

Петима загинали на работното си място за по-малко от месец, най-рисково в строителството

2300000 хиляди са работните места в България, 250 00 са микро и макропредприятията в България, а 530 –са огромните. Най-рисковият бранш е строителството. 65 са смъртните случаи на работното място в страната, като единствено само за март тази година те са пет. Най-тежък от позиция на трудов травматизъм е бранш строителство.

На този декор броят на чиновниците в Инспекцията по труда, които дейно да реализират надзор върху бранша е едвам 450. Данните огласи през днешния ден в Бургас инж. Екатерина Асенова, изпълнителен шеф на Главна ревизия по труда. Тя дойде в регионалния център, с цел да се включи в конференцията „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака “, проведена с поддръжката на Министерството на труда и обществената политика.

В нея се включиха представители на работодателски и синдикални организации, на локалната власт и централната власт. Целта на акцията, акцентира Екатерина Асенова е предварителна защита и налагане на безвредни условия на труд.

На национално равнище над 8000 са сигналите постъпили единствено за тази година до Инспекцията по труда, уточни тя. Но едвам 2-3 % от тях са за нарушаване на изискванията за сигурност на труд. В всеобщия случая, недоволството е поради неизплатени отговорности, работа без контракт, която пък лишава служителя от трудови и обществени права, основава неустановеност, води до изтощеност и липса на централизация, което е причина за произшествия при работа, разяснява Асенова. Тя прикани работодателите за възстановяване на осведомеността за спазването на здравословните и безвредни условия на труд. И моли за нулева приемливост към нарушителите.

“За жал, мнозина смятат, че спазването на разпоредбите по сигурност и здраве е административна тежест и забавя работния развой “, разяснява инж. Асенова.

Какво още сподели в Бургас инж. Екатерина Асенова, изпълнителен шеф на ИА " Главна ревизия по труда " чуйте в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР