230 хил. български граждани на и над 65 години могат

...
230 хил. български граждани на и над 65 години могат
Коментари Харесай

230 хил. души над 65 години ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип |

230 хиляди български жители на и над 65 години могат да се имунизират против сезонния грип гратис през тази година. Имунизациите ще правят персоналните лекари от втората половина на октомври, оповестиха от Министерство на здравеопазването.

Противогрипните ваксини за най-възрастните се обезпечават по линия на Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година

Допълнително, след началото месец октомври, в аптечната мрежа ще бъдат обезпечени още към 160 000 ваксини против сезонния грип.

По Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип с обществени средства се обезпечават ваксини против сезонен грип за обгръщане на лица на и над 65 година възраст.

За времето на деяние на Програмата е планувано повишение на имунизационния обсег в целевата група от 10 % до 25 %. Преди приемането на Програмата обсегът с противогрипна ваксина измежду възрастното население е приблизително 2,4 %, като изчисленията са направени на база направени продажби, а не на действително приложени дози ваксина.

Защо е значимо да се имунизираме против грип, откакто през миналия грипен сезон 2020/2021 заболяемостта беше извънредно ниска и грипни вируси не се изолираха?

Сезон 2020/2021 беше по-особен във връзка с грипа и острите респираторни болести (ОРЗ), като бяха регистрирани извънредно ниски равнища на интензивност в Северно полукълбо. Това се дължи на навсякъде въведените ограничения за ограничение на COVID-19 в страните.

Сезонният грип, както и коронавирусната зараза се популяризират по въздушно-капков път. Ето за какво носенето на маски, недопускането скупчване на хора в затворени пространства, спазването на прецизна персонална хигиена и честата стерилизация на общоупотребими повърхности ограничи внезапно респираторните болести, в това число и сезонния грипа.

На този стадий не е допустимо да се каже изрично по какъв начин ще се развие грипният сезон 2021/2022 – дали налагането на строги ограничения още веднъж ще ограничи разпространяването на грипния вирус или заради продължителното угнетяване той ще мутира в нови, по-агресивни варианти.

Сигурно е обаче, че през идния грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови разновидности на SARS-CoV-2. Допълнително, заради слабото разпространяване на грипните вируси през миналия сезон в този момент повече хора ще са податливи на заболяване.

Как да се предпазим от грип?

Ваксинирането е най-хубавата отбрана против грипните вируси. Противогрипните ваксини се ползват от десетилетия годишно по света на стотици хиляди хора от разнообразни възрасти.

Най-рискови за заболяване с тежко протичане и заплаха от смъртен излаз са възрастните лица над 65 година, както и лицата с хронични болести на дихателната, сърдечносъдовата системи, с диабет, лица на хемодиализа и други

Важно е да се знае, че признаците на сезонния грип наподобяват тези при COVID-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, изнемощялост и кашлица.

Заболяването с грип след прекарана коронавирусна зараза би се отразило съществено на възрастните хора, на жителите с хронични и съпътстващи болести, както и на бременните дами. За хората, преболедували COVID-19, чиято имунната система е доста отслабена, заразяването със сезонния грип крие огромни опасности.

Можем ли да се имунизираме против грип и против COVID-19?

Съгласно Кратката характерност на продукта имунизацията против COVID-19 се ползва в разстояние от 14 дни от друга ваксина.

Грипът е сезонна зараза и имунизациите се правят преди да е настъпил. COVID-19 е пандемия, а имунизацията против коронавирусната зараза е допустима през цялата година, показват от здравното министерство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР