23-ят ден на войната в Украйна беше белязан с прогреса

...
23-ят ден на войната в Украйна беше белязан с прогреса
Коментари Харесай

Боевете в Мариупол достигнаха центъра на града. Бомбардировки над Киев. Зеленски поиска съдържателни преговори

23-ят ден на войната в Украйна беше белязан с напредъка на съветската войска към завладяване на намиращия се под тежка блокада южен пристанищен град Мариупол. По думи на кмета на града Вадим Бойченко боевете към този момент се водят в центъра на града. В същото време към момента продължава изваждането на затрупаните под. В сряда след удар с мощна бомба той беше срутен със земята, а украинските управляващи споделиха, че към 1200 души са се укривали в него от офанзиви. Историческата постройка беше ударена макар предупредителните надписи, че в нея има и деца.

Мариупол е под блокада от 2 март. Стотици хиляди хора остават блокирани в града, а преди дни беше разгласен дефицит на храна, вода и лекарства за жителите. Местните управляващи оповестиха, че 80% от постройките в града към този момент са или повредени, или изцяло унищожени.

В събота заран украинските управляващи, представени от Би Би Си, оповестиха, че "временно са изгубили достъпа " си до Азовско море.

През нощта на петък против събота ракетни удари имаше и против Киев. Беше ударен краен жилищен квартал. При офанзивата почина един, а други 19 бяха ранени. Руските войски не престават с опитите си изцяло да обкръжат града, само че към този момент не съумяват да го създадат.

В петък офанзиви имаше и против западния град Лвов , където беше ударено едно от летищата в покрайнините на града.

През нощта е бил погубен генерал-лейтенант от съветската войска. За това оповестиха въоръжените сили на Украйна, представени от Би Би Си. Става въпрос за Андрей Мордвичев, който е началник на 8-ма войска на Южния боен окръг на Русия. Той е изгубил живота си след артилерийски обстрел в украинския град Чернобаевка.

В същото време редица медии оповестиха и за бомбардировка в държания от години от сепаратистите източен град Донецк . В града, който е столица на самообявилата се Донецка национална република , беше ударена жилищна постройка. Съобщено беше за четири жертви и още десетки ранени след офанзивата.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се разгласи за незабавни „ съдържателни “ договаряния за прекратяването на военните дейности. Той уточни това за единственият метод Русия да ограничи провалите, които е претърпяла поради „ грешките си “, свързани с нашествието.

„ Време е да се срещнем. Време е да приказваме. Време да е възстановим териториалната целокупност и справедливостта в Украйна. В противоположен случай съветските загуби ще са такива, че ще са нужни няколко генерации, с цел да се възстановят “, сподели Зеленски.

В петък украинският президент и народа на Украйна бяха препоръчани за Нобеловата премия за мир от редица европейски политици.

Войната в Украйна стартира на 24 февруари, когато съветските войски започнаха инвазия. Те нападнаха от три страни – на изток от Русия, на север от Беларус и на юг от нелегално анексирания полуостров Крим. За три седмици над три милиона бежанци напуснаха Украйна. Бяха убити хиляди цивилни, а двете армии търпят съществени загуби в техника и жива мощ.

Светът осъди държанието на Москва и в частност на президента Владимир Путин , а на Русия бяха наложени тежки финансови наказания, които не стопират да дават резултат.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР