23-ти май е празник на Националната разузнавателна служба. Той е

...
23-ти май е празник на Националната разузнавателна служба. Той е
Коментари Харесай

23-ти май е Празник на Националната разузнавателна служба у нас

23-ти май е празник на Националната разследваща работа. Той е разгласен в България за подобен със заповед на шефа на Националната разследваща работа през 2006 година.

Българското задгранично разузнаване се основава на 23.05.1947 година и действа до края на 1989 година като конструкция в Министерството на вътрешните работи.

С Указ № 152 от 05.02.1990 година на Държавния съвет на Народна република България се основава Национална разследваща работа при Държавния съвет на НР България. По силата на указа външнополитическото разузнаване на страната се разпорежда на новосъздаденото независимо ведомство.

Законът за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на България, влезнал в действие на 19.04.2002 година, урежда статута на Националната разследваща работа като ведомство отвън състава на въоръжените сили, а в Преходните и заключителни разпореждания на този закон е открито, че службата ползва Закона за защитата и въоръжените сили на Република България и Правилника за кадрова военна работа до приемането на закон за организацията и активността.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР