23 ще са участниците в конкурса за цигулари, който е

...
23 ще са участниците в конкурса за цигулари, който е
Коментари Харесай

23 цигулари идват за конкурса „Проф. Н. Симеонова“

23 ще са участниците в състезанието за цигулари, който е част от  Музикалните дни „ Проф. Недялка Симеонова “, заяви зам.-кметът на Хасково Мария Вълчева. 30 бяха деклариралите присъединяване в интернационалния конкурс, само че рецесиите, усложнената конюнктура се оказаха спънка през музикентите от Молсдова,  допълни Вълчева. 

Най-малкият участник е на 8 година – това е Катерина Михайлова от София. Най-големият участник е на 25 години- Стефан Йосифов също от София. 

Младите цигулари, кандидати за наградата „ Проф. Недялка Симеонова “ ще бъдат оценени от жури с ръководител проф. Гинка Гичкова- учител по цигулка в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “, основател на Фондация „ Панчо Владигеров “.

Музикалните дни  ще се организира от 20 до 23 октомври. В рамките на четири дни градът ни ще посрещне виртуозни цигулари и млади музиканти от цялата страна. Днес Мария Вълчева и диригентът на Камерен оркестър Хасково маестро Цанислав Петков показаха програмата. 

 

За разлика от предходни години, през 2022 година Музикалните дни „ Проф. Недялка Симеонова “ са с акцент към камерната музика. Честта да открият музикалните празници  се пада на един млад отбор от извънредно надарени музиканти. На 20 октомври от 19 ч. на сцената на ДКТ „ Иван Димов “ излизат Камерен отбор „ Силуети “: Калина Митева /цигулка/, Габриела Калоянова /виолончело/, Лилия Жекова /пиано/ и Кристиян Калоянов /кларинет/, които ще показват на хасковската аудитория произведения на А. Корели, Хендел-Халворсен, Р. Шуман, Й. Брамс. 

Втората концертна вечер на Музикалните дни е непокътната за музиката на Бетовен в осъществяване на Дуо Мичо Димитров - Ирен Капеловска. От 19,00 часа в ДТК „ Иван Димов “ ценителите на класиката ще чуят  Сонати от Бетовен - #5 “Пролетна ” и #7, оп.2.

Музикалната кулминационна точка на дните „ Проф. Недялка Симеонова “ ще бъде в залата на ОНЧ „ Заря-1858 “ в събота, 22 октомври. Тогава на сцената ще свирят над 60 музиканти от  Камерен оркестър Хасково и Симфониета Враца, със солисти Йоанна Каменарска и Атанас Кръстев, под диригентската палка на маестро Цанислав Петков. За първи път в Хасково ще прозвучи едно рядко изпълнявано произведение - Увертюра на Ядасон. Освен това публиката ще се наслаждения на Концерт за цигулка и виолончело на Брамс и Увертюра „ Фантазия “ от Ромео и Жулиета на Чайковски. 

Входът за всички концерти от Музикални дни „ Проф. Недялка Симеонова “ е свободен!    
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР