23 на сто от компаниите в България планира да наемат

...
23 на сто от компаниите в България планира да наемат
Коментари Харесай

Всяка четвърта компания в България ще наема нови служители

23 на 100 от фирмите в България възнамерява да наемат нови чиновници през идващите шест месеца, сочи национално проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), което включва 826 работодатели от пет района и дванадесет индустриални бранша в страната. 6% предвиждат съкращения, 45% ще запазят числеността, а 26% към момента не са сигурни, сочат още данните.

Така чистият коефициент на заетостта на БКЗ, получен от разликата сред работодателите, които възнамеряват да понижат работната мощ,и тези, които предвиждат да я усилят, е +17% за интервала октомври 2021 г.-март 2022 година

Въпреки че съвсем всички браншове и райони ще търсят чиновници, гладът за фрагменти ще продължи да бъде главен проблем пред бизнеса, предизвестяват специалистите от Българската конфедерация по заетостта.

" Резултатите от проучването ни отразяват, от една страна, икономическата и политическа неустановеност, пред която е изправен българският бизнес и, от друга, задълбочаващият се проблем с дефицита на фрагменти. Вече не приказваме просто за работни места, а за цялостното им преформатиране и индивидуализиране, с цел да може работодателите да привлекат и задържат нужните им чиновници изключително в секторите, които понесоха най-големите негативи на пандемията, " разяснява Надя Василева, ръководител на конфедерацията. " Както заетите, по този начин и работодателите се адаптирахме в крачка към новата работна действителност, само че с цел да бъде пътят ни напред по-лек, би трябвало да можем да разчитаме и на съответна на тази действителност цифровизация и законодателна рамка, каквито към момента липсват. "

Най-оптимистични проекти за наемане на нови чиновници споделят работодателите от секторите " Информационни технологии ", " Производство " и " Аутсорсинг " (съответно +49%, +34% и +31%), до момента в който секторите " Хотелиерство и ресторантьорство " (-7%), " Селско, горско и рибно стопанство " (-2%) и " Добивна индустрия " (-1%) ще предложат минимум благоприятни условия за работа през идната половин година.

" Цифрите не са изненадващи за никого. Традиционно мощните браншове ще продължат да порастват, тъй като бизнесът от години образова самичък фрагментите си под формата на вътрешнофирмени академии и партньорства с институции и не стопира да предлага новаторски академични стратегии. Сега е моментът фирмите всеобщо да премислят бизнес тактиките си и да дават повече благоприятни условия за придобиване на нови умения и по-голям достъп до кариерна реализация на различни групи от гении като дамите и хората с увреждания, в случай че желаят да преминат Рубикон през идващите месеци на очевидна неустановеност. "

Изследването на коефициента на заетостта на БКЗ също демонстрира, че в интервала октомври 2021 година - март 2022 година р аботодателите в четири от петте района възнамеряват да наемат нови чиновници . Кандидатите за работа могат да чакат най-вече кариерни благоприятни условия в София, където коефициентът на заетостта е +69%, Пловдив (+18%) и Варна (+8%). Работодателите от бургаския район имат умерени проекти за наемане на чиновници с коефициент на заетостта от +5%, до момента в който Русе е единственият район, в който заетостта няма да пораства (-4%) до края на март идната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР