23 е разликата в годините им. 300 е тази в

...
23 е разликата в годините им. 300 е тази в
Коментари Харесай

Две поколения - една врата

23 е разликата в годините им. 300 е тази в изиграните мачове. Нула – тъкмо толкоз се разграничават в любовта към футбола. Много е сборът на уроците, които учат един от различен.

42-годишният Георги Петков и 19-годишният Антонис Стериакис се най-възрастният и най-младият вратар в Първа лига, а пътят ги събира дружно в " Славия ". При " белите " те освен построяват едно от най-силните вратарски звена, само че и едно на пръв взор нетипично другарство.

" Спомням си първия ден, в който пристигнах в " Славия ". Отидох в съблекалнята при треньора. Той ми сподели: " Тук е твоят дом към този момент и ще упражняваме доста интензивно, тъй като имаме вяра в теб! " Бях едвам на 16, доста обезпокоен, само че след това срещнах Жоро, видях какъв брой е благ и другарски надъхан към мен и малко се успокоих. За него знаех, че е легенда тук. И още първия път, в който тренирахме дружно, разбрах за какво на 40 към момента играе на такова равнище ", споделя младият пазач.

" Тони го имам като българин, тъй като той е 3-4 години в " Славия ", той мина през юношеските гарнитури, по-късно се качи при нас, тъй че не го имам като чужденец. Помня първите му стъпки в " Славия ". Беше обезпокоен, само че гледахме с господин Станев, треньора на вратарите, да му помогнем, с цел да може да израсте като човек и като футболист ", спомня си Петков.

Снимка: bTV

И сякаш съумяват! Малко след присъединявате си към мъжкия отбор Стериакис получава виновната задача да постави ръкавиците вместо Георги Петков.

" Първият мач, в който дебютирах измежду стартовите 11, беше против " Локомотив " Пловдив. Жоро беше на пейката и преди мача ми сподели: " Играй като че ли си на подготовка, все едно никой не те гледа. Дори и някой да ти кажа нещо – не те интересува. Ти си доста добър вратар, знаеш какво да правиш ". Бях ужасно обезпокоен и целия се бях изчервил, само че откакто ми сподели тези думи, ме окуражи и си споделих: " Добре, просто ще извърша това, което ми сподели и всичко ще е наред! " Всъщност това е най-хубавият съвет, който съм получавал от него. Независимо какво ми споделят извън, би трябвало да върша това, което аз усещам, че е най-хубаво като решение. Може да ми крещят да подам, само че в случай че не се усещам сигурен, просто не го върша. Решението на терена е мое! ", съобщи Стериакис.

Снимка: bTV

" Аз не съм го измислил, това нещо на мен са ми го предали 96-97-а година. Имаше ужасно доста звезди в " Славия ", които са ми помогнали на мен по някакъв метод да израсна, да се усещам умерено, обикновено, с цел да мога да раста. Това същото нещо аз го предавам в този момент и на по-младите футболисти с приказки, с конфигурация, с централизация. Това са нещата ", разсъждава Петков.

С играта си Стериакис печели доверието на треньорите, с държанието си на и отвън терена – другарството на Георги Петков. А именитият пазач – потвърдил се на всички фронтове през годините, съумява да завоюва признателността на един млад гений, за който е образец за подражателство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР