23 държави от ЕС, сред тях и нашата, се договориха

...
23 държави от ЕС, сред тях и нашата, се договориха
Коментари Харесай

Нова страница в европейската отбрана

23 страни от Европейски Съюз, измежду тях и нашата, се договориха в Брюксел за основаването на непрекъснато структурирано съдействие в региона на защитата, известно като ПЕСКО. От името на България документът беше подписан от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и от министъра на защитата Красимир Каракачанов.

Само няколко месеца откакто немският канцлер Меркел и ръководителят на Еврокомисията Юнкер оповестиха, че е пристигнало времето Европа да вземе в свои ръце въпросите на защитата, 23 страни подписаха през днешния ден основаването на ПЕСКО. Или както към този момент го назовават в Брюксел " Шенген в региона на защитата ". Държавите, които вземат участие, измежду тях и България, ще могат за създават общи планове. Те се ангажират също по този начин да усилват постоянно бюджетите си за защита в действително изражение.
Федерика Могерини - висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността: " Държавите-членки към този момент показаха повече от 50 съответни плана в региона на отбранителните качества и оперативна подготвеност. Днес отваряме нова страница в историята на европейската защита ".
Външният министър Екатерина Захариева разяснява, че в този момент са чака колкото се може по-бърдо да се сътвори работната група сред специалисти от защитата и финансово стопански специалисти, които да прегледат подадените планове. Догодина би трябвало да стане ясно и от кое място ще пристигна финансирането за тях. Според Захариева е доста значимо страните да дадат опция и на дребните и междинни предприятия от отбранителната промишленост да вземат участие в съдействието.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи на България: " Това е доста значимо, тъй като европейските жители ясно ни демонстрират, че това, което чакат от Европейски Съюз е сигурност, битка с тероризма, отбрана на външните граници. Фактът, че успяхме за една година да реализираме политическото единодушие и да структурираме общината отбранителна политика и политиката за сигурност демонстрира, че Европейски Съюз може да взима решения бързо. Това е най-хубавият образец, който би трябвало да даваме на евроскептиците ".
Сътрудничеството публично ще влезе в действие, откакто бъде утвърдено и от европейските водачи. Това ще стане на срещата на върха на Европейски Съюз на 14 и 15 декември. Голяма част от импортираните планове са свързани с киберсигурността, а България ще упорства да се работи за свързване на отбранителните и цивилните задачи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР