23 август е Европейският ден в памет на жертвите на

...
23 август е Европейският ден в памет на жертвите на
Коментари Харесай

На този ден: Почитаме жертвите на тоталитарните режими

23 август е Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма. Той е прочут също и като Ден на черната панделка. Преди 75 години на 23 август Германия и Съюз на съветските социалистически републики подписват контракт за ненападение, прочут като “Пакта Молотов-Рибентроп ”. Към контракта е признат и конфиденциален протокол, в който са избрани „ сфери на въздействие ” и окупационни зони. На процедура пактът сред Хитлер и Сталин приготвя Втората международна война.

Денят бе избран от Европейския парламент през 2008/2009 година като „ общоевропейски ден за удостояване на паметта на жертвите на всички тоталитарни и властнически режими, които да бъдат почетени с достолепие и независимо “, и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 година насам. Датата е препоръчана през юни 2008 година на конференцията „ Европейската съвест и комунизма ” в Прага. На форума се приема така наречен Пражка декларация. В документа, подписан от чешкия президент Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически пандизчии, учени, писатели и дисиденти, се приканва за интернационално наказание освен на нацистките закононарушения, само че и закононарушенията на комунизма. 

На 18 септември 2008 година 40-ото Народно заседание на България одобри решение в поддръжка на Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 3 юни 2008 година и нуждата истината за закононарушенията на комунистическите режими да стане притежание на обществото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР