2250 деца и ученици от Украйна са записани в български

...
2250 деца и ученици от Украйна са записани в български
Коментари Харесай

МОН: 2250 деца и ученици от Украйна са записани в България

2250 деца и възпитаници от Украйна са записани в български учебни заведения и в групи за предучилищно обучение в детски градини към ноември 2022 година Данните заяви заместник-министърът на образованието и науката доктор Мария Гайдарова.

По данни на министерството към ноември 2022 година в групи за предучилищно обучение в детските градини и в учебните заведения са записани 512 деца, а в учебните заведения – 1738 възпитаници от Украйна. Всички те се образоват в 220 детски градини и 431 учебни заведения. Заместник-министър Гайдарова акцентира, че за всички тези деца и възпитаници е обезпечено в допълнение образование по български език като непознат, за което просветното министерство е създало особено образователно пособие, както и в допълнение образование по останалите образователни предмети за превъзмогване на просветителни усложнения.

Към момента в България се образоват и към 1400 украински студенти, специализанти и докторанти. Центърът за оценяване в предучилищното и учебното обучение е провел изпити за определяне на владеенето на български език от чужденци за практикуване на здравна специалност в България. 22 украински жители са получили удостоверения да упражняват специалността, от които 9 медицина, дентална медицина – 7, фармация – 1, медицински сестри – 3, фелдшери – 1, ерготерапия – 1.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР