2250 деца и ученици от Украйна са записани в български

...
2250 деца и ученици от Украйна са записани в български
Коментари Харесай

МОН: 2250 деца от Украйна са записани в училища и детски градини у нас

2250 деца и възпитаници от Украйна са записани в български учебни заведения и в групи за предучилищно обучение в детски градини към месец ноември 2022 година Това оповестиха от пресцентъра на МОН.

Данните заяви заместник-министърът на образованието и науката доктор Мария Гайдарова по време на среща с представителя на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) в България госпожа Седа Кузуджу. На срещата участваха и съветникът по закрилата (работа в общността) към ВКБООН Рукия Азиз и съветникът по протекция към ВКБООН Петя Караянева.

По данни на министерството към месец ноември 2022 година в групи за предучилищно обучение в детските градини и в учебните заведения са записани 512 деца, а в учебните заведения – 1738 възпитаници от Украйна. Всички те се образоват в 220 детски градини и 431 учебни заведения. Заместник-министър Гайдарова акцентира, че за всички тези деца и възпитаници е обезпечено в допълнение образование по български език като непознат, за което МОН е създало особено образователно пособие, както и в допълнение образование по останалите образователни предмети за превъзмогване на просветителни усложнения.

В рамките на срещата бяха показани сполучливо осъществените политики на Министерство на образованието и науката в региона на приобщаващото обучение на деца и възпитаници, търсещи или получили протекция. Заместник-министър Мария Гайдарова подчертава върху ограниченията и постигнатите резултати за включването на децата и учениците от Украйна, търсещи или получили протекция, в българските детски градини и учебни заведения. МОН има нормативно избран ред за подаване на заявки и записване на деца и възпитаници от Украйна, който разрешава навреме и гладко тези деца и възпитаници да бъдат приобщени в българската просветителна система.

Към момента в България се образоват и към 1400 украински студенти, специализанти и докторанти. Центърът за оценяване в предучилищното и учебното обучение е провел изпити за определяне на владеенето на български език от чужденци за практикуване на здравна специалност в България. 22 украински жители са получили удостоверения да упражняват специалността, от които 9 медицина, дентална медицина – 7, фармация – 1, медицински сестри – 3, фелдшери – 1, ерготерапия – 1.

По време на срещата беше изразено взаимното задоволство на МОН и ВКБООН от взаимната работа и положителното партньорство във връзка с търсещите или получили

протекция. Изразена беше признателност за напъните на специалисти, шефове и учители за приобщаването на децата от Украйна и убеденост, че съдействието ще продължи да се развива и да се радва на нови триумфи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР