223 605 безплатни електронни винетки са предоставени на хора с

...
Коментари Харесай

223 605 безплатни електронни винетки са издадени на хора с увреждания от началото на 2020 г. |

223 605 безвъзмездни електронни винетки са предоставени на хора с увреждания от началото на 2020 година до края на ноември. Те са за над 21,6 млн. лева и са за сметка на бюджета на АПИ, оповестяват от Пътната организация. Повече от половината безвъзмездни винетки – близо 120 хиляди, са с годност до края на януари 2021 година, съвсем 37 хиляди изтичат през февруари и над 16 хиляди е-винетки – през март идната година.

Проверка за периода на годност на е-винетките, отпуснати посредством Агенцията за обществено подкрепяне, може да бъде направена на уеб страницата на АПИ – www.api.bg, на www.bgtoll.bg от бутона с надпис „ Проверка на е-винетка, издадена посредством Агенция за обществено подкрепяне “ и на уеб страницата на Агенция за обществено подкрепяне www.asp.government.bg. Директният линк за инспекция е https://check.bgtoll.bg/#/.

Право на безвъзмездна едногодишна е-винетка имат хората с над 50 на 100 понижена продуктивност, както и фамилиите, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата, правото е за един автомобил с мощ до 160 к.с. и размер на мотора не повече от 2000 куб. см.

Заявлението за издаване на безвъзмездна е-винетка се подава от правоимащия в дирекцията „ Социално подкрепяне “ по сегашния адрес – персонално, с писмо или по електронен път с електронен автограф. Социалните служби обработват документите в 7-дневен период. Агенцията за обществено подкрепяне изпраща ежедневно обработените поръчки на Агенция „ Пътна инфраструктура “, която издава е-винетката в границите на идващия работен ден.

Препоръчително е заявките за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Процедурата за издаване на нова винетка лишава към 10 дни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР