223 605 безплатни електронни винетки са предоставени на хора с

...
223 605 безплатни електронни винетки са предоставени на хора с
Коментари Харесай

223 605 безплатни винетки са издадени на хора с увреждания от началото на 2020 г.

223 605 безвъзмездни електронни винетки са предоставени на хора с увреждания от началото на 2020 година до края на ноември, оповестиха от пресцентъра на АПИ. Те са за над 21,6 млн. лева и са за сметка на бюджета на АПИ. Повече от половината безвъзмездни винетки – близо 120 хиляди, са с годност до края на януари 2021 година, съвсем 37 хиляди изтичат през февруари и над 16 хиляди е-винетки – през март идната година.

Проверка за периода на годност на е-винетките, отпуснати посредством Агенцията за обществено подкрепяне, може да бъде направена на уеб страницата на АПИ – www.api.bg, на www.bgtoll.bg от бутона с надпис „ Проверка на е-винетка, издадена посредством Агенция за обществено подкрепяне “ и на уеб страницата на Агенция за обществено подкрепяне www.asp.government.bg. Директният линк за инспекция е https://check.bgtoll.bg/#/.

Право на безвъзмездна едногодишна е-винетка имат хората с над 50 на 100 понижена продуктивност, както и фамилиите, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата, правото е за един автомобил с мощ до 160 к.с. и размер на мотора не повече от 2000 куб. см.

Заявлението за издаване на безвъзмездна е-винетка се подава от правоимащия в дирекцията „ Социално подкрепяне “ по сегашния адрес – персонално, с писмо или по електронен път с електронен автограф. Социалните служби обработват документите в 7-дневен период. Агенцията за обществено подкрепяне изпраща ежедневно обработените поръчки на Агенция „ Пътна инфраструктура “, която издава е-винетката в границите на идващия работен ден.

Препоръчително е заявките за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Процедурата за издаване на нова винетка лишава към 10 дни.

При прекачване на собствеността на пътното транспортно средство, промяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, да вземем за пример, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият би трябвало в период до три работни дни да уведоми АПИ, с цел да може да получи нова безвъзмездна винетка до приключването на валидността на първата.

При усложнения и потребност от консултация искащите да им бъде издадена безвъзмездна е-винетка посредством Агенцията за обществено подкрепяне могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол ръководство на тел.: 0700 10 876 или в писмен тип на e-mail:.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР