223 000 лева са изплатени от МОСВ за тази година

...
223 000 лева са изплатени от МОСВ за тази година
Коментари Харесай

МОСВ е изплатило над 220 000 лева обезщетения за нападения от мечки

223 000 лв. са изплатени от Министерство на околната среда и водите за тази година като компенсации за набези от кафява мечка.  До началото на септември 2021 година са изплатени към 128 000 лева Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов възобнови заплащането и през вчерашния ден са преведени към 95 000 лв.. За тази година нанесените вредите са рекорден брой. До момента в Министерството са постъпили оферти за 160 компенсации, като към момента има преписки, които са в развой на обработка.

От Министерство на околната среда и водите показват, че през 2020 година има подадени общо 128 заявки за компенсации за към 105 000 лв., съобщи нюз.бг.

Големят брой нападения се дължи главно на неналичието на храна в горите и навлизането на индивида, в това число с МПС-та в естествените местообитания на мечката, както и на климатичните промени. Нанесените вреди са най-вече върху селскостопански животни и продукция и пчелини.

Тази процедура на обезщетяване е оценена като доста сполучлива, както от Европейската комисия (ЕК), по този начин и на разнообразни експертни конгреси. Щетите от кафява мечка се изплащат на съображение Закона за лова и запазване на дивеча. Тази добра процедура се ползва от Министерство на околната среда и водите от 2003 година

Около 90-95 % от вредите се срещат на територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда Смолян. Това се дължи на събитието, че от една странна в Родопите е съсредоточена най-голямата част от популацията на кафява мечка, а въпреки това районът се характеризира със релативно малко население, обитаващо села и махали в планината, надлежно местообитанието на мечките и хората е споделено. Това неизбежно води до спор и в случай че той не бъде понижен, ще докара до бракониерство.

Сигналите се получават от разнообразни институции, горските и ловни стопанства, Регионална инспекция за опазване на околната среда, национални паркове, общините, полицията и телефон 112. Щетите се изплащат въз основа на направен от Комисия протокол за определяне на вредата, като оценката на вреди се дефинира на база пазарните цени в съответния регион.

Кафявата мечка е предпазен тип по Закона за биологичното многообразие. Европейската инструкция за запазване на местообитанията (Директива 92/43) изисква строга отбрана на типа, който е включен и в конвенцията по интернационалната търговия със застрашени типове от дивата флора и фауна (CITES).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР