22 септември винаги ще остане в родния календар като един

...
22 септември винаги ще остане в родния календар като един
Коментари Харесай

Вижте как Бургас чества 109 години Независима България!

22 септември постоянно ще остане в родния календар като един от най-светлите български празници. Днешната дата увенчава вековните битки на нашия народ за постигането на цялостна независимост и самостоятелност. Идеали, поради които хиляди просветители, революционери и духовници жертваха живота си в името на България.
Днес, 109 години по-късно, Бургас чества паметния за родината държавнически акт.

Честванията започнаха на площад "Атанас Сиреков " с осъществяване на тържествения химн "Независимостта " от представителния Бургаски духов оркестър. Произведението е написано от композитора Георги Шагунов часове след прокламиране на Манифеста за Независимостта на България. Под звуците на този химн военният оркестър на 24-ти Черноморски полк, чийто капелмайстор е бил Шагунов, още в същия ден /22 септември 1908 г./ обикаля бургаските улици, възвестявайки празничната и знаменателна вест.

Празничните тържества продължиха с отслужване на молебен за благоденствието на България и обред по издигане на националния байрак и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк /пред Военния клуб/ венци и цветя в памет на починалите за отбрана на българската самостоятелност сервираха зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, зам.-министърът на околната среда Атанаска Николова, зам.-областният шеф Севдалина Турманова, народните представители от Бургаски район Ивелина Василева, Галя Василева, Иван Вълков, Диана Саватева, главнокомандващият на Военноморска база-Бургас комодор Мален Чубенков, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи комисар Калояян Калоянов, общински съветници, родолюбиви организации и признателни жители.

Почит към подвига на героите отдадоха още елементи от Военноморски гарнизон-Бургас, сухопътни и военно-въздушни войски.

За положителното въодушевление на празника се погрижиха професионален фолклорен отбор "Странджа ", които изнесоха церемониален концерт на площад "Атанас Сиреков ".

Събитията продължиха с юношески хепънинг, отдаден на Световния ден без коли, който е част от Европейската седмица на подвижността. По време на празника зам.-кметът Йорданка Ананиева връчи премиите на най-активните ползватели на общинската система за отдаване на колела чартърен - "Вело Бургас ". Късметлиите на призовите 1, 2 и 3-то място получиха вело карта със заредени минути в нея. Четвъртият победител завоюва колоездачен екип, а петият - бутилка за вода за велосипед.

Пешеходната пътека на улица "Васил Левски ", която беше затворена за придвижване на коли, се трансформира в танцов подиум, на който се изявиха младежите от THE NEXT CREW - брейк клуб "Бляк Стайл " и Танцова школа "Дюн ". Жители и посетители на града видяха зрелищната танцова борба - All Style Street Dance Show Battles, в която взеха присъединяване Искра Даскалова, Нина Сонга (Казахстан), Елена Коларова и Панайот Златев. В 17:30 часа, отново на същото място, ще се състои проява по скейтбординг на апарат и ролер празненство, а за музикалния декор ще се погрижи бургаският DJ - Funktool. Празникът на здравословното градско напредване се провежда от младежите, участващи в самодейността на кмета Димитър Николов - "Бургас харесва младите ".

Честванията по случай Независимостта на България не престават от 19.00 часа с музикално-поетичния театър "Изворът на нимфите " в туристически комплекс Акве Калиде. В него ще вземат присъединяване Радостина Крантева - сопрано и балет от Държавна опера-Бургас, националната певица Ралица Бинева, танцьори от ПФА "Странджа " и бургаски поети от Сдружение с нестопанска цел "Артпиерия ".

"Изворът на нимфите " показва разнообразни изкуства - музика, балет, лирика, фолклорни танци и солови осъществявания. Древните обичаи ще се съчетаят с модерното разбиране на културни мостри, а възстановка - пърформанс ще съживи легендата за Трите нимфи. Спектакълът е по сюжет и постановка на Марияна Праматарова.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР