22 отклонения в питейната вода в областта са установили експертите

...
22 отклонения в питейната вода в областта са установили експертите
Коментари Харесай

22 отклонения в питейната вода на няколко села от област Велико Търново

22 отклонения в питейната вода в региона са открили специалистите от Регионалната здравна ревизия в края на предходната година. Отчетът за четвъртото тримесечие на 2020 година демонстрира, че в 22 обитаеми места е имало превишения на разнообразни химични индикатори, предаде„ Фокус “.

Данните демонстрират съществуване на калций в проби от селата Стрелец, Паисий и Сливовица, желязо е открито в Българско Сливово. Нитрати са открити в Стрелец, Никюп, Сломер, Вързулица, Стефан Стамболово, Страхилово, Алеково, Александрово, Горна Студена, Деляновци, Козловец, Овча могила, Ореш, Червена, Виноград, Камен, Лозен, Нова Върбовка и Сухиндол. Експертите регистрират и, че единствено в една от взетите 48 проби от централни водоизточници в региона е открито отклоняване по микробиологични индикатори. Водата е от Мирово, където са открити коли форми, само че при контролния мониторинг не са открити нарушавания.

През отчетния интервал по отношение на контрола по качеството на питейните води в региона e издадено наставление до шефа на „ ВиК Йовковци” за осъществяване на ремонтни действия на водоснабдителен обект в село Ореш. Три общини в региона би трябвало да разработят и дават на Регионалната здравна ревизия мониторингова стратегия за 2021 година за минералните водоизточници, намиращи се на техните територии. Това са Велико Търново, Полски Тръмбеш и Свищов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР