22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници

...
22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници
Коментари Харесай

Днес е ден без водачи и пътници в автомобили – жертви на пътя

22 ноември е разгласен за Ден без водачи и пасажери в МПС – жертви на пътя. Пътните служители на реда още веднъж припомнят: Сигурността на пътя зависи от държанието на всички участници в придвижването, бъдете дисциплинирани и деликатни. Спазвайте разпоредбите!
15 485 нарушавания открили пътните служители на реда при инспекции във Видинска област от 1 януари до 30 октомври 2017 година Униформените съставили 3 535 акта и 9 050 фиша. Превишената и несъобразена с пътните условия скорост остава най-честото нарушаване, осъществявано от водачите на МПС. Броят на глобените за превишена скорост през първите 10 месеца на тази година е 4 566.
За нередовни документи били глобени 3 192 водачи, за техническа нередовност на МПС – 1 962 водачи, за непоставен предпазен колан/каска – 1 087 души. Броят на засечените неправоспособни водачи е 357, а на водачите, седнали зад кормилото след приложимост на алкохол – 148 (на 75 водачи били формирани актове, а против 73 са формирани бързи производства).
От началото на тази година починалите при произшествия в област Видин са петима – трима водачи, пътничка в лека кола и пешеходец.
Третата акция ”Безопасно шофиране през зимата”, ориентирана към водачите на моторни транспортни средства, техническата редовност на колите и държанието на водачите по отношение на пешеходците, продължава до края на месеца. 22 ноември е разгласен за Ден без водачи и пасажери в МПС- жертви на пътя, в границите на акцията – крайна част на обичайна акция „ ЗИМА”.
От бранш „ Пътна полиция” – Видин още веднъж припомнят: Безопасността на придвижването е споделена отговорност, сигурността на пътя зависи от държанието на всички участници в придвижването. Бъдете дисциплинирани и деликатни.
Важни на практика рекомендации за водачите на МПС
Осведоми се за измененията в Закона за придвижването по пътищата.
Информирай се за въведените ограничавания и за прогнозата за времето по своя иден маршрут.
Вземи нужните документи – персонални и на моторното транспортно средство.
Потегляй на път единствено с изправно транспортно средство.
Провери редовността на спирачките и светлините.
Зареди резервоарчето с миещ препарат за чистачките.
Зареди задоволително гориво.
Запаси се с вода и хранителни артикули, в случай че пътят ти е дълъг.
Използвай защитните средства, планувани в закона (предназначени) за моторното транспортно средство, което управляваш, или с което ще пътуваш.
Не шофирай пил.
Не шофирай, в случай че не си дееспособен.
Спазвай въведените ограничавания, пътните знаци и маркировка.
Бъди търпелив към останалите участници в придвижването по пътищата.
Бъди изключително деликатен към уязвимите участници в придвижването по пътищата, каквито са пешеходците, децата и възрастните хора, водачите на двуколесни транспортни средства.
Ако зад теб се е образувала колона, отбий и я пропусни.
Прави по-често почивки, в случай че пътят е дълъг.
На дълъг път дано кара най-опитният.
Използвай светлата част на деня за шофиране.
Не предприемай рискови маневри.
С държанието си не затруднявай напредването на незабавна или пътна помощ и на контролните органи.
Ако станеш очевидец на пътна злополука или друго случайно събитие, незабавно позвъни на тел. 112 или заяви в най-близкото районно ръководство на Министерство на вътрешните работи.
„ Пътна полиция “ припомня, че в случай че не си платил санкциите си по Закона за придвижването по пътищата, при инспекция на пътя може да ти бъде отнето свидетелството за ръководство на МПС, а моторното ти транспортно средство да бъде изведено отвън пътното придвижване до възнаграждение на дължимите санкции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР