22 хорови състава от България, Пирот и Ангола – 90%

...
22 хорови състава от България, Пирот и Ангола – 90%
Коментари Харесай

22 хорови състава от България, Пирот и Ангола се включиха във фестивала Черноморски звуци

22 хорови състава от България, Пирот и Ангола – 90% от тях детски и юношески хорове, бяха част от фестивала " Черноморски звуци ", който се организира в Балчик.

Атмосфера на любов, приемливост, споделна музика и доста въодушевление съпътстваха фестивалната стратегия.

„ Не сме имали толкоз доста реализатори на достоверен и обработен български фолклор. Това даде изключителна разноцветност на цялото събитие. Чухме прелестни осъществявания – Многократно изпитвах възприятие на горделивост и възхита, че толкоз доста младежи, с такава отдаденост творят. Виждах сълзи на наслада и в очите на публиката. Не сме имали фестивал, който толкоз доста да приветства и да демонстрира откровената си възхита и любов към журито. Хорът на Варненските момчета и младежи, накараха всички ни да замълчим пред майсторството им. ", споделя доктор Валентина Георгиева - уредник на фестивала.

Формацията „ The Group “ от СУ „ Св. Климент Охридски “, гр. Добрич, с началник: Милена Пеева, стана победител в категория камерни ансамбли.

Гостите от Пирот, завоюваха премията на СБК /Съюза на българските композитори/, за най-хубаво осъществяване на произведение от български композитор.

Народният хор при НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “, гр. Русе, с диригент Диян Иванов /само на 24 години/, завоюва огромната премия, премията на БХС /Български хоров съюз/, за най-добре показал се български хор; премията на СБМТД /Съюз на българските музикални и танцови дейци/, за диригентско майсторство; премията на СБК за осъществяване на българска ария. Всички награди са с парични награди – И тази заран аз осъзнах, че фестивала освен събира хора от разнообразни краища на България и света, само че и финансово подкрепя тяхното развиване.

Хоровете на Петя Драгнева, от СУ за ХНИ „ Константин Преславски “, гр. Варна, също завоюваха награди. Децата от Представителен хор при СУ „ Сава Доброплодни “, гр. Шумен, с диригент Христина Денчева, са „ Бъдещето на Европа “. Много са наградените сформира, може да ги видите в уеб страницата chernomorskizvutsi.com.

През целия фестивал чествахме 110 години от основаването на хора основател и мотор на събитието – разбъркан хор „ Черноморски звуци “ и това беше една от най-щастливо празнуваните ни годишнини с толкоз доста хора. Благодарни и горди сме, че отдадеността ни беше видяна и хорът е почетен от СБМТД със Специална премия за Изключителен принос към българската музикална просвета, а аз самата бях наградена с едно от най-големите оценки на съюза – Златна лира за високи художествено креативен достижения.

" Днес се усещам задоволена, признателна към всички партньорски организации, забележими и невидими сътрудници на фестивала. Горда съм, че Община Балчик, общинските съветници и управлението на НЧ „ Паисий Хилендарски-1870 “ осъзнават значимостта на фестивала, както за подпомагането на месния бизнес, по този начин и за одобряването на град Балчик, като средище за изкуство и просвета. “, споделя доктор Валентина Георгиева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР