22 хил. са спешните дентални случаи на година у нас.

...
22 хил. са спешните дентални случаи на година у нас.
Коментари Харесай

Зъболекари настояват МЗ да финансира денталната помощ за деца и бременни

22 хиляди са незабавните дентални случаи на година у нас. Заболеваемостта от кариеси е над 96%, сочат данните на Световната здравна организация. Министерството на здравеопазването да финансира незабавната помощ в зъболечението, както и денталната помощ за децата и бременните – за това упорстват в писмо до министерството от Сдружението на българските зъболекари.

Зъбните проблеми и обеззъбяването у нас е при над 96% от хората, показват от сдружението. Едва 8% от децата до 19 години нямат кариеси, като при възрастните процентът е още по-нисък. Според ръководителя на Сдружението на българските зъболекари доктор Анатоли Кънев , здравното министерство би трябвало да се намеси и да финансира незабавните случаи, тъй като пакетът, който покрива Здравната каса, е извънредно непълен, а с годишната сума от 157 млн. лева се падат приблизително по към 70 лева на човек на година за зъболечение.

Ние не можем да покрием даже незабавните случаи. В Касата в рамковия контракт са написани 75 лева на човек на година след 19-годишна възраст, а до 19-годишна възраст – 150 лева на година. Касата заплаща вадене на зъб, химиополимер и амалгамена пломба – това е обидно. Да не приказваме, че нашите пенсионери не могат да употребяват услуга протеза. 22 хиляди случая в годината са незабавни, които не са платени от страната. Тя да откри метод и механизъм да си го включи в пакета или да го финансира примерно стол „ Пирогов “.

От сдружението от 4 години упорстват пред Столична община пилотно като добър образец да обезпечи помещение с два кабинета – единият за дентални незабавни случаи,  другият за хора в неравностойно състояние. В тези кабинети група зъболекари щели да работят гратис, само че концепцията не се приема.

От Здравната каса оповестиха за „ Хоризонт “, че след договаряния с Българския зъболекарски съюз от септември тази година пенсионерите сред 65 и 69 години ще имат право на безвъзмездни зъбни протези. Зъболекарският съюз ще договаря от следващата година да се разшири възрастовата група на хората, които имат потребност от цели протези.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР