22-годишно момиче, медицинска сестра, е първата жена звънар, която бие

...
22-годишно момиче, медицинска сестра, е първата жена звънар, която бие
Коментари Харесай

22-годишно момиче е първата жена, която бие камбаните на храм-паметника под връх Шипка

22-годишно момиче, здравна сестра, е първата жена звънар, която бие камбаните на емблематичния манастир „ Рождество Христово “ в Шипка. Заедно със своя брачен партньор се мести от Варна в дребното градче. За 28-годишния ѝ брачен партньор удрянето на дванайсеттонната камбана е сбъдната детска фантазия. 

Това са Николина и Стефан. Тя е здравна сестра, а той треньор по колоездене. Двамата към този момент близо две години извършват магнетичната камбанна комбинация от кулата на храма в Шипка.

" Редовно сме се качвали в храма и един път взехме решение да останем, с цел да чуем камбаните на дядо Дечко ", съобщи Николина. А той е един от именитите звънари в България. Незрящият мъж отдава 50 години от живота си на камбанния звън.

" Усещането просто от вътрешната страна ми идва нещо това ме удовлетворява ", споделя Дечко Гарбатулов.

Стефан изпитва огромен почит към него, тъй като той ги е научил и доста неща им е разказал, много време са прекарвали дружно.

Всъщност, когато се честваше 120-годишнината на храма, трябваше още веднъж да се звъни огромната камбана, тъй като заради реставрацията три години не беше звъняла. Тогава брачният партньор ми трябваше да извърши тази роля, само че в действителност той се тормози малко първоначално. Аз му споделих, че желая да опитвам. Известно време звънях аз, след това той се включи и по-късно започнах да чувам дядо Дечко по какъв начин звъни камбаните и да го протоколирам с телефона. Накрая направих една извадка на целия звън, който е истинския от построяването на храма и лека бавно започнах да се изучавам ", разкри Николина.

И по този начин към този момент от година и половина звъни църковните камбани. Удрянето на 12-тонната камбана е детска фантазия на Стефан, който съумява да я сбъде.

" Всеки храм си има лична мелодия. Особено тези, които са с доста камбани, те си имат избран звън. Това е още от осветяването на храма и от откриването му. Звънът се предава към този момент 120 години от звънар на звънар и по този начин до ден сегашен се опитваме да съхраним тази мелодия, която е завещана ", изясни той.

С ръце и крайници Николина удря по едно и също време общо 12 камбани. " Всяка една е друга посвоему  комбинацията, която са създали още от едно време, е доста звучна и емблематична за храма ни ", споделя още Николина.

" Просто би трябвало да засилиш махалото, с цел да хване инерцията и оттова нататък към този момент почваш да звъниш и би трябвало да знаеш ритъма на самия звън, по кое време да спреш по кое време да започнеш. Някой път би трябвало да прецениш какъв брой мощно да удариш, с цел да не заглуши огромната камбана прекомерно доста другите, тъй като въпреки всичко тя е басова камбана, която е на заден декор ", коментира той.

17 минути. Толкова време вибрира 12-тонната камбана откакто един път бива ударена. А за минути Николина и Стефан взели решението да се открият от Варна в Шипка.

" Просто взехме решение да се върнем към по-обикновения, към по – простичкия живот и тук е доста по – умерено от огромния град. Човек някак може да остане уединено със себе си и всичките неща, които го натоварват в огромния град, просто ги няма тук ", акцентира той.

А както дружно съхраняват неповторимата 120-годишна ария на камбаните, по този начин и животът им е в цялостен синхрон.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР