22-годишна иранка почина дни след като е арестувана от моралната

...
22-годишна иранка почина дни след като е арестувана от моралната
Коментари Харесай

22-годишна иранка почина след задържанe от морална полиция заради хиджаб

22-годишна иранка умря дни откакто е задържана от " моралната полиция " за неспазване на строгите правила за покриване на главата , оповестява БиБиСи.

Очевидци разяснява, че Махса Амини е била пребита в полицейски микробус , когато е била арестувана в Техеран във вторник.

Полицията отхвърли обвиняванията, като изяснява, че Амини " ненадейно получила сърдечен проблем " . Това е последният от поредност отчети за грубост против дами от управляващите в Иран през последните седмици .

Семейството на Амини разяснява, че тя е била здрава млада жена без медицински положения , които биха обяснили неочакван сърдечен проблем. Те обаче са осведомени, че е откарана в болница няколко часа след ареста й и фамилията споделя, че е била в кома, преди да почине в петък .

Полицията в Техеран оповестява , че Амини е задържана за " реабилитация и образование " по отношение на хиджаба, забрадката, която е наложителна за носене от всички дами.

Смъртта й идва на фона на възходящите известия за репресивни дейности против дами , в това число тези, за които се реши, че не съблюдават ислямския дрескод, на които им е неразрешено да влизат в държавни служби и банки.

Много иранци, в това число проправителствени персони , показват възмущението си в платформите на обществените медии във връзка с самото битие на " моралната полиция " , известна още като насочващи патрули и употребяват хаштагове, които се превеждат като " патрули за убийства ".

В обществените медии има видеоклипове, показващи по какъв начин служители на реда задържат дами, влачат ги по земята и ги водят със мощ.

Много иранци упрекват директно висшия водач Али Хаменей . Стара негова тирада се споделя още веднъж в обществените медии, в която той оправдава ролята на " моралната полиция " и упорства, че при ислямското ръководство дамите би трябвало да бъдат принуждавани да съблюдават ислямския дрескод.

Последните събития единствено ще задълбочат разделянето сред огромна част от младото и витално общество на Иран и неговите радикални управници, раздор, който наподобява все по-труден за премахване .
 29 иранки задържани поради митинг против хиджаба
29 иранки задържани поради митинг против хиджаба

Кампанията е проведена от чужбина благодарение на незаконни сателитни канали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР