22 години след покушението над Андрей Луканов истината за смъртта

...
22 години след покушението над Андрей Луканов истината за смъртта
Коментари Харесай

Убийството на Луканов сред големите мистерии на прехода

22 години след покушението над Андрей Луканов истината за гибелта му към момента не е разкрита. Около разстрела на първия министър председател на прехода на 2 октомври 1996 година витаят не една и две призрачни хипотези. Има версия даже, че той е жив след направена му пластична интервенция.

Сутринта на 2 октомври преди 22 година на ул. „ Латинка ” 15 в столичния квартал „ Изток ” с 4 патрона беше погубен Андрей Луканов. Политикът отива на работа в 9:20. Сеща се, че е не запомнил нещо. Слиза от служебния автомобил и звъни по домофона на брачната половинка си Лилия. Тогава е гръмнат с четири патрона в главата и в гърба.
Тялото на Луканов пада безжизнено, а стрелецът се оказва преоблечен като клошар наемен палач, който изчезва безследно.

40 дни по-късно в блок на прилежащата улица „ Димчо Дебелянов ” е намерено оръжието - револвер " Макаров ", с което е бил разстрелян някогашният министър председател.

Популярните версии за аргументите за покушението над Андрей Луканов не са една и две. Сред най-популярните са тези, че убийството е вътрешнопартийна работа, че експремиерът е погубен по отношение на решението да се разгласяват имената на някои кредитни милионери, че пръст има приятелският кръг “Орион ”, че пръстът е на Москва, на съветската мафия. Сред най-неизвестните е тази, че някогашният министър председател е убит по поръчка на основан от него във Виена мозъчно-финансов концерн от партийни технократи, тъй като не желал да вкара големи суми у нас. Съществуват и подозрения, че убийството на Луканов е инсценирано и че той към момента е жив след пластична интервенция

За убийството са арестувани и наказани Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно са анулирани. Убийството остава неразкрито.

Това е последният огромен атентат в нашата история. Андрей Луканов е 40-ият български министър-председател и седмият, който е погубен. И до през днешния ден гибелта му остава измежду най-големите мистерии на прехода.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР